У Раду внесли законопроєкт про реформування ДАБІ

У Верховній Раді у вівторок, 16 лютого, зареєстрували законопроєкт № 5072, щодо реформування та підвищення відповідальності у сфері містобудівної діяльності. Автор документа – народний депутат Олег Дунда.

"Це повна зміна і реформування органів ДАБІ", - прокоментував законопроєкт ресурсу НЕРУХОМІ автор.

Як наголошується в пояснювальній записці, новий документ розширює коло суб'єктів у сфері містобудування, які мають право надавати сервісні послуги, монополістом яких на сьогодні є держава. Зокрема, надавати дозволи на будівництво, здійснювати комплексну експертизу проєктної документації, технічний нагляд, введення в експлуатацію зможуть сертифіковані особи приватного сектора в сфері містобудування - експерти та експертні організації.

Також він вводить дієвий механізм залучення до особистої відповідальності посадових осіб, сертифікованих фахівців у сфері містобудування. "Встановлюються досить високі адміністративні штрафи, посилюється кримінальна відповідальність і вводиться механізм анулювання сертифікатів, які дозволяють надавати послуги у сфері містобудування", - йдеться в документі.

Він вводить обов'язкове страхування відповідальності сертифікованих осіб в сфері містобудування, гарантує сплату високих адміністративних штрафів і значно зменшує ризики втрати інвесторами своїх коштів під час будівництва.

Буде також змінений підхід до здійснення поетапного державного будівельного контролю. Ці повноваження делегуються місцевим органам влади, обов'язком яких є постійний моніторинг будівництва об'єктів в межах своїх територій. Відповідно вводиться відповідальність за невиконання органами місцевого самоврядування будівельного контролю.

"Вертикаль Державної архітектурно-будівельної інспекції наскрізь корумпована. Основна причина цієї проблеми – монополія і відсутність відповідальності. Багаторічна світова практика доводить, що немає кращого способу боротьби з цим негативним явищем, як створення конкурентного прозорого ринкового середовища", - підкреслив Дунда.

Як повідомляли раніше НЕРУХОМІ, глава Мінрегіону Олексій Чернишов на засіданні Кабінету міністрів, яке відбулося 23 грудня представив план завершення реформи будівництва.

За словами міністра, цілі реформи не змінюються, тому в кінцевому підсумку Державна архітектурно-будівельна інспекція буде ліквідована, а в галузі будуть створені прозорі умови для роботи. Замість ДАБІ буде створена Державна інспекція архітектури та містобудування України (ГІАГ) - центральний орган виконавчої влади, яка буде здійснювати архітектурно-будівельний контроль та нагляд у сфері містобудування без дозвільно-реєстраційних функцій.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

87

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом