У Раді розглянули законопроєкт про комплексну реконструкцію застарілого житлового фонду

Депутати Верховної Ради 250 голосами підтримали у першому читанні законопроєкт №6458, спрямований на удосконалення механізму комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів).

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Цей законопроєкт, якщо його ухвалять, має замінити чинний сьогодні закон про реконструкцію застарілого житлового фонду. Зазначається, що через низку вимог цей закон неможливо реалізувати на практиці. Новий документ усуне низку проблемних питань, що дасть можливість органам місцевого самоврядування розпочати комплексне оновлення житлового фонду в населених пунктах України.

Відповідно до проєкту закону, реконструкції підлягатимуть не тільки багатоквартирні будинки, а й наявні об'єкти соціально-транспортної інфраструктури, розташовані в межах кварталу, що підлягає реконструкції.

Автори законопроєкту також заявляють, що удосконалили процедуру компенсації власникам житла, що підлягає реконструкції. Зокрема, їм пропонують різні варіанти з відселенням на час проведення будівельних робіт, розширено список джерел фінансування проєктів реконструкції.

Також зазначається, що реконструкція має проводитись згідно з новими будівельними нормами, враховуючи останні аспекти енергоефективності, безбар'єрності зі створенням необхідних соціальних та інфраструктурних умов.

"Знесення багатоквартирних будинків, які експлуатуються, з подальшим будівництвом нових допускається виключно у разі, якщо застосувати інші способи реконструкції неможливо. З інвестором (забудовником) та органом місцевого самоврядування укладається договір про комплексну реконструкцію", – розповіла голова фракції "Слуга народу" Олена Шуляк.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше у Києві Комісія з архітектури, містобудування та земельних відносин підтримала проєкт рішення про реконструкцію мікрорайонів з метою створення більш комфортних умов для проживання. Столична влада дійшла висновку, що комплексна реконструкція обійдеться набагато дешевше і буде більш ефективною, ніж регулярно проводити точкові ремонти.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

148

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом