У Києві зросла кількість активних будівництв

У серпні кількість активних будівельних майданчиків у Києві зросла на 17 та досягла 173.

Про це розповів засновник proptech-компанії M4U Володимир Даниленко, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, кількість активних будівництв продовжує зростати, але всього їх на 22% менше від довоєнного показника. Більшість новобудов – 29 – зосереджено у Голосіївському районі, у Печерському районі – 24 об'єкти. Найменше будується ЖК у Дніпровському районі – 10.

Як зазначив експерт, середня вартість квадратного метра в будинках, що будуються, становить 59 434 грн, що на 9,1% більше ніж у липні, і на 32,1% більше, ніж у лютому 2022 року.

У дослідженні йдеться про те, що на 7,9% зросли середні ціни в сегментах комфорт-класу (до 43 472 грн/кв. м) та еліт-класу (до 142 071 грн./кв. м). Квадратний метр у новобудовах бізнес-класу подорожчав на 6,3% – до 75 885 грн. Зростання цін в економ-класі склало всього 2,8%, така нерухомість у серпні коштувала в середньому 31 368 грн за кв. м.

Як зазначив експерт, до війни житлова нерухомість дорожчала на тлі високого попиту, під час війни ціни нагору повзуть через дорожнечу та дефіцит будівельних матеріалів, проблеми з логістикою, пошук нових постачальників, падіння курсу гривні. Даниленко додав, що багато девелоперів орієнтуються на долар, закладаючи його у вартість квадратного метра.

Найдорожчі квартири будуються у Печерському районі – середня вартість квадратного метра у серпні становила 117 889 грн. Найдешевше квадратний метр коштує у Дарницькому районі – у середньому 33 799 грн.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, продаж будівельних матеріалів в Україні впав на 70-83% від довоєнних показників, при цьому ціни на багато позицій зросли до найвищого рівня. Сьогодні лічені підприємства збувають 17-30% від довоєнного обсягу продажу. Їх цікавлять покупці, котрі готові платити живі гроші. Але оскільки таких сьогодні дуже мало, заводи змушені скорочувати виробництво, бо не хочуть працювати "на склад".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

87

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом