У Києві активізувалися забудовники: кількість активних будівництв зросла на 7%

Найбільший приріст активних будівельних майданчиків у жовтні показав Київ – на 6,9% до 185, при цьому найбільша кількість спостерігається у Львові – 212 (приріст склав 1,4%). Проте в Одесі кількість активних будов різко скоротилася на 8,2% до 135.

Про це розповів засновник M4U Володимир Даниленко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, тенденції на будівельному ринку багато в чому залежить від ситуації на фронті. Так, у Києві та Львові девелопери продовжують відновлювати забудови, іноді навіть починають будувати нові об'єкти, то в Одесі кількість активних майданчиків різко скоротилася. При цьому вартість квадратного метра у більшості населених пунктів залишилася практично незмінною. Найбільші коливання спостерігалися у сегменті економкласу.

Так, за даними аналітиків, у Києві зростання цін на житло сповільнилося до 1,7%, середня ціна – 60 477 гривень за квадратний метр. В економкласі зростання склало 8%, у комфорт-класі – 2,7%, житло бізнес-класу подешевшало на 0,5%. В еліткласі квартири подорожчали на 2,5%.

У Львові спостерігалася схожа тенденція, в середньому у місті квадратний метр житла коштував 48 801 гривню. Квартири економкласу подорожчали на 5,4%, комфорт-класу – на 4,2%. Житло бізнес-класу подешевшало на 1,7%, а у класі еліт – на 1,3%.

В Одесі попри скорочення кількості активних будівництв, вартість квадратного метра продовжує зростати й у жовтні становила близько 40 789 гривень, що на 3,7% вище, ніж у вересні. Найбільше зростання ціни спостерігається у новобудовах класу еліт, де квадратний метр подорожчав на 14,8%. Водночас ціна квадратного метра у ЖК бізнес-класу знизилася на 2,3%. Зростання в комфорт-класі склало 1,5%, в економкласі – 1,1%.

"Всупереч тому, що середня вартість новобудов у Львові та Одесі майже однакова, більшість одеських об'єктів продається в нижчому ціновому діапазоні, ніж у Львові або Києві – 18-32 тис. грн", – пояснив Даниленко.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в Україні в умовах воєнного часу будівельний ринок значно скоротився. Ланцюги постачання будматеріалів зруйнувалися, а попит становить 10% від довоєнного. Проте компанії відновили будівництво на заході, у центрі та півдні країни, а великі гравці не втрачають віри у запуск нових об'єктів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

81

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом