У будівництві продовжує падати індекс очікувань ділової активності

Індекс очікувань ділової активності у будівництві в січні знову виявився одним із найслабших серед інших секторів економіки України.

Відповідні дані наводить Національний банк України після проведення щомісячного опитування підприємств, передають у пресслужбі НБУ.

Зокрема, через бойові дії, подорожчання сировини, скорочення інвестицій, а також сезонного чинника тривало зниження рівня ділової активності підприємств будівництва: секторальний індекс у січні склав 34.5 (у грудні був 35.6). У забудовників досить слабкі очікування обсягів будівництва та нових замовлень. Також вони погіршили прогнози щодо обсягів закупівлі сировини та матеріалів.

Загалом дефіцит електроенергії, руйнація підприємств та інфраструктури, порушення логістики, скорочення пропозиції товарів та послуг, зростання виробничих витрат, а також низька платоспроможність населення продовжують істотно впливати на економіку країни та на очікування підприємств. Загалом у січні цього року індекс знизився до 37.5 із 42.1 зафіксованого минулого місяця. При цьому підприємства всіх секторів економіки очікують на подальше скорочення загальної чисельності працівників, найбільше – у секторі будівництва.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, одна з головних проблем нерухомості сьогодні – це падіння попиту. Показник протягом року просів на 90-95% і красномовно показує стан справ над ринком. Але, незважаючи на це, забудовники не поспішають знижувати ціни, більше того – вони їх піднімають. Так, у новобудовах холдингової компанії "Київміськбуд" ціна квадратного метра в середньому зросла на 15%. При цьому, у КМР стверджують, вони ще "по-божому" підняли ціни, порівняно з іншими будівельними компаніями.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

101

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом