У Будівельній палаті розповіли, як повернути докризові показники

Поліпшення ситуації з будівництвом житла та повернення докризового рівня сприяло б дешеве кредитування не лише для покупців нерухомості, а й для забудовників.

Про це заявив президент Будівельної палати України Петро Шилюк, передає Укрінформ.

За його словами, із освоєних за січень-вересень на будівництві 26,6 млрд грн менше 1% припало на кредитний ресурс зі ставками від 5 до 14%.

"У Польщі частка позикових коштів у структурі витрат на будівництво - 20% (при вартості позик у 3% річних), в Угорщині - 8% за такої ж низької кредитної ставки. У Німеччині ж іпотечна ставка взагалі дорівнює нулю", - порівняв ситуацію в сусідніх країнах Шилюк.

Також, на думку експерта, необхідно вирішити питання з подорожчанням газу, щоб зменшити собівартість будівництва. Сьогодні будівельникам газ коштує 40 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

"Зростання цін на метал, тарифів на перевезення, вартості енергоресурсів підніме всі ціни в галузі. І тоді говорити про відновлення колишніх темпів введення в експлуатацію житла вже не доведеться", – вважає Шилюк.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за даними Держстату, в Україні обсяг виконаних будівельних робіт у вересні зріс на 10,1% порівняно з таким же місяцем минулого року. За дев'ять місяців цього року будівельні компанії показали приріст показника на 3,2%.

При цьому будівництво у житловому сегменті зросло за дев'ять місяців на 18,4%. На думку експертів, хоч цифра і виглядає значною, насправді йде порівняння з кризовим 2020 роком, коли будівництво практично завмерло.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

61

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом