Стало відомо, коли іпотечну програму "єОселя" зроблять загальнодоступною

За програмою "єОселя" вже з квітня планують запустити масову іпотеку для всіх верств населення, проте надавати кредити будуть на купівлю виключно житла в новобудовах.

Про це заявив голова компанії "Укрфінжитло" Євген Мецгер під час засідання ради директорів Конфедерації будівельників України.

"Ми це робимо з розумінням – для підтримки економіки нашої країни. Забудовники створюватимуть робочі місця, купуватимуть будматеріали в Україні та сплачуватимуть податки", - прокоментував рішення Мецгер.

Також він додав, що планують запустити та узгодити з урядом масову іпотеку. За його словами, вже напрацьовані пропозиції з банками, готові зміни до Постанови №856, які регламентують продукт. "Зокрема йдеться про вирішення питання військових ризиків, за них відповідатиме будівельна компанія, а не банки. Також скасовано реєстрацію оцінки Фонду держмайна України та ініційовано збільшення першої одноразової комісії з 0,5% до 1%", - повідомив голова "Укрфінжитла".

Він також розповів, що по програмі "єОселя" видано вже 940 кридитів, банки отримали близько 46 тисяч заявок. Сьогодні "Укрфінжитло" працює над залученням додаткового фінансування програми.

14 березня Кабмін погодив фінансовий, інвестиційний та стратегічний плани компанії. При цьому надійшли пропозиції від деяких банків, загальна сума фінансування яких може сягнути 10 млрд грн, які планують направити на початок другого етапу програми "Оселя".

"Як будуть отримані пропозиції фінансування, запозичення має бути погоджено з Кабінетом Міністрів України, після чого будуть підписані кредитні угоди з банками і кошти будуть запущені у програму. Приблизно для закінчення процесу потрібно 3-4 місяці", - сказав Мецгер.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, за минулий рік українські банки видали 2009 іпотечних кредитів на 2 млрд гривень, що значно менше від показників у 2021 році.

При цьому левову частку цих кредитів видали в січні-лютому, до повномасштабного вторгнення російського агресора. З березня до червня іпотеку не оформив жоден банк. Пізніше ситуація трохи покращала, але про повернення довоєнних показників не йдеться. При цьому банки оформляють кредити виключно для покупки житла на вторинному ринку. Частка кредитування у цьому сегменті досягла торік 99%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

156

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом