Ринок нерухомості Польщі та України: чому у поляків краще

Денис Петров 04.06.2021 11:15

5 хв

Для українських заробітчан в Польщі завжди було актуальним питання придбання там квартири. Це обумовлено не тільки бажанням заощадити на оренді, інвестуючи фінанси у власну нерухомість, але і наміром стати володарем житлоплощі в країні Євросоюзу, яка пропонує житло за найдемократичнішими цінами в порівнянні з іншими європейськими державами.

Як влаштований польський ринок нерухомості та чим він відрізняється від українського – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Контроль забудовників – пріоритетні завдання Сейму та уряду Польщі

Варто зазначити, що купівля квартири в Польщі для іноземця-українця – це вигідне вкладення коштів навіть для тих, хто проживає і працює в Україні. Придбати там нерухомість зможе не тільки фізична, а й юридична особа, тобто компанія, яка зацікавлена в організації там офісу для ведення бізнесу.

Якщо вирішується питання, що саме купити – квартиру або будинок, то необхідно знати, що для придбання особняка в більшості випадків потрібен дозвіл Міністерства внутрішніх справ Польщі. При покупці квартири в такому дозволі немає необхідності, а стати власником квадратних метрів можна навіть у випадках, якщо ви не маєте польського громадянства або статусу ПМЖ. Тобто це під силу практично кожному, хто має таке бажання і необхідну суму. У Польщі мінімальні ризики при купівлі квартир і це пов'язано з наявністю практично досконалої законодавчої бази.

У Польщі мінімальні ризики при купівлі квартир і це пов'язано з наявністю практично досконалої законодавчої бази

Складно не погодитися з тим, що придбання житла в Україні часто стає досить ризикованим завданням. Будівельні компанії, які давно відомі на українському ринку і здали в експлуатацію багато сучасних ЖК, несподівано стають банкрутами або не надають необхідну документацію, щоб новосели без проблем оформили своє законне право на житло.

В Польщі все зовсім інакше. Уряд країни своєчасно реагує на всі фактори ризику, які можуть виникати у житловому будівництві, і розробляє відповідні закони, що не дозволяють безкарно використовувати кошти інвесторів – майбутніх власників житла або офісів в новобудовах.

Такі закони приймаються Сеймом і безвідмовно працюють на території країни, забезпечуючи:

  • хороші перспективи для будівельних компаній;

  • гарантію захисту коштів інвесторів, покупців квартир в новобудовах;

  • стабільність ринку житла.

Для того, щоб отримати необхідні відомості про придбання квартири можна самостійно ознайомитися з чинним в Польщі законом "Про купівлю нерухомості іноземцями".

Оформлення купівлі квартири у Польщі: особливості процедури

Процедура оформлення придбання квартири у Польщі досить проста і мало чим відрізняється від здійснення такої угоди в Україні. Хоча деякі відмінності все ж є. Існують також нюанси при купівлі житла у новобудові та на вторинному ринку.

Для того, щоб придбати квартиру в новобудові необхідно:

  • визначитися з вибором відповідного житла;

  • звернутися в компанію, яка здійснює продаж підібраної квартири з паспортом або іншим документом, що підтверджує особу потенційного покупця і укласти попередній договір купівлі-продажу;

  • надати довідку з банку про наявність необхідних коштів для здійснення купівлі;

  • надати свідоцтво про відсутність несплати внесків соціального страхування (ZUS);

  • нотаріально зареєструвати договір купівлі-продажу і провести страхування нерухомості.

Також необхідно своєчасно подбати про візу, яка дає можливість перебування на території країни під час підписання всіх відповідних договорів та сплатити всі збори і мита, пов'язані з придбанням нерухомості згідно з діючими в країні законами.

В Україні ж, у порівнянні з Польщею, для оформлення купівлі квартири потрібно надати ідентифікаційний код (ІПН), паспорт, а також свідоцтва про народження членів сім'ї – майбутніх власників житлоплощі. У разі, якщо покупець перебуває у шлюбі, необхідна згода другого з подружжя.

Якщо ж вибором стало вторинне житло в Польщі, то його власник зобов'язаний надати потенційному покупцеві:

  • документ, що підтверджує право власності на квартиру;

  • виписку з іпотечної книги;

  • довідку про відсутність зареєстрованих за вказаною адресою інших мешканців.

У випадках купівлі приватного будинку процедура оформлення нерухомості більш складна і в першу чергу вимагає спеціального дозволу МВС Польщі.

Фактори, що впливають на вартість квартири в Польщі

Серед іноземців-українців підвищеним попитом користуються одно- і двокімнатні квартири. Однак і житло більшої площі розкуповується теж непогано. На його вартість впливають багато факторів, основні з яких це:

  • місто і район. Як і в Україні квартири в центрі коштують дорожче аналогічного житла на околиці;

  • планування квартири, її площа, якість ремонту. Якщо квартира з вторинного ринку – рік забудови;

  • відстань від великих промислових міст, якщо житло знаходиться в одному з невеликих містечок країни;

  • стан території, на якій розташований будинок, наявність місць для паркування, гаражів і т.п.;

  • наявність інфраструктури, зупинок міського транспорту, станцій метро, супермаркетів, шкіл, медичних закладів.

Схожі чинники впливають на вартість житла не тільки в Польщі, а й в будь-якій країні.

Найчастіше іноземці купують нерухомість в таких містах, як Гданськ, Торунь, Лодзь, Краків, Познань і, звичайно ж Варшава.

Квартири в Україні і Польщі: що вигідніше та доступніше

Щоб краще зорієнтуватися у ринку нерухомості в Польщі, можна порівняти вартість квадратних метрів у різних містах країни з аналогічними в Україні.

Так, у Львові вартість житла у новобудовах коливається в межах 19 000 – 36 000 гривен за квадратний метр. У Кракові схожа обійдеться в межах 42 000 за кв.м. У портовому Гданську квартири трохи дешевші, вартість квадратного метра – в межах 40 000 гривень, водночас в Одесі – 33 000 - 44 000 за кв.м. Досить дорогими будуть квартири також у Познані та у Вроцлаві.

Відповідно, найдорожчим житлом будуть квартири у Варшаві (проте їх вартість залежить в першу чергу від району міста) – від 42 000 гривен за кв.м. У Києві ж середня вартість квартири близько 45 000 гривень за метр площі.

Чому квартири в Україні дорожчі, ніж в Польщі

Якщо порівняти вартість житла в сусідній Польщі, то іноді здається, що квадратні метри в Україні – дешевші. Але це тільки на перший погляд.

Кожен, хто нещодавно став власником власного житла в українській новобудові знає, що для того, аби в'їхати в нову квартиру необхідно витратитися на ремонт, який коштуватиме дуже навіть недешево, складаючи чверть або навіть третину від її ціни. Тільки в рідкісних випадках таких витрат можна уникнути, але тоді вартість квадратних метрів буде значно вищою.У країнах Європи такої проблеми не існує – щасливий новосел відразу ж може заселятися і не турбуватися про сантехніку, ремонт, а іноді навіть про побутову техніку.

Українському ринку первинної нерухомості є на що орієнтуватися.

У свою чергу, держава має обслуговувати не інтереси бізнесу, який націлений на максимізацію прибутку, а на забезпечення європейського рівня якості будівництва і мінімального рівня комфорту для своїх громадян. А інакше серед існуючих пропозицій можна знайти відмінні варіанти і стати власником житла в Польщі, яке повністю задовольнить всі запити як в плані вартості, так і в плані комфорту – вибір завжди є.

Автор:

Денис Петров

CEO & founder nerukhomi.ua

Колишній високопосадовець, магістр права та державного управління, експерт в сфері містобудування.

Освіта:

- Одеська національна юридична академія факультет «Державного управління та міжнародно-правових відносин», спеціальність «Правознавство», кваліфікація магістр права

- Одеській регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, спеціальність «Державне управління», кваліфікація: Магістр державного управління. Магістерська робота: «Правове регулювання у сфері містобудування».

Випускник Unit School of Business — Школа бізнесу для підприємців в центрі інновацій UNIT.City

екс-перший заступник Голови Державної інспекції енергетичного нагляду України

9 років практичного та керівного досвіду в сфері будівництва, інфраструктури та розвитку територій

2 роки керівництва територіальним органом Держархбудінспекції України

Знає все про зворотню сторону маркетинга в будівництві та секрети девелоперів

Усі статті автора

Коментарі

262

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом