Ріелтори розповіли, якими будуть ціни на орендне житло

У вересні ринок оренди житла у найбільших містах України розвивався рівномірно, попит на 10% перевищував пропозицію, таким чином це дозволило сформувати ціни.

Про це ресурсу НЕРУХОМІ повідомили в Асоціації фахівців з нерухомості.

Так, у вересні подорожчання оренди житла відбулося у найбільших містах – Києві, Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі. Ставки тут виросли в середньому на 10%. В інших обласних центрах зростання цін було менш помітним і не перевищувало 5%. У найближчому майбутньому ціни навряд чи будуть рости. Зміна цін можливе в окремих сегментах ринку. Наприклад, останнім часом користуються попитом квартири у будинках радянської епохи, що мають вдале розташування. Однак і тут коливання цін не має перевищити 3%.

При цьому на ціноутворення може вплинути підвищення комунальних тарифів, зокрема з приходом холодів і нових платіжок за опалювальний сезон.

"Є певна цінова межа, вище якої ціни на оренду не можуть рости. Витрати на квартплату не повинні перевищувати 30% від вартості місячної оренди квартири. Однак в розпал опалювального сезону в старих радянських будинках комунальні витрати наймачів сягнуть 40-50% від ціни оренди житла, що може привести до відтоку орендарів і зниження вартості оренди на 10-15%", – підкреслив глава асоціації Юрій Піта.

Крім комуналки на ринок може вплинути і введення чергового локдауна, який може обвалити вартість на 30-40%. Але по завершенню кризи, ціни традиційно повертаються на колишні рівні.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за півроку вартість оренди торговельної нерухомості знизилася на тлі введених локдаунов через епідемію коронавируса. Зниження орендних ставок торкнулося офісів (близько 0,8%) і торгових площ (10%). При цьому оренда складських приміщень зросла в середньому на 3,1%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

70

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом