Ріелтори розповіли, як змінилися ціни на садиби у передмістях мегаполісів

В Україні приватні будинки за останні три місяці виросли в середньому до 5%. Йдеться перш за все про нерухомість, розташовану у передмісті українських мегаполісів: Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі та Львові.

Про це ресурсу НЕРУХОМІ повідомили в Асоціації фахівців з нерухомості України.

Як помітили ріелтори, на ринку нерухомості в сегменті приватних садиб спостерігається уповільнення темпів зростання, попит реалізований на 90%. Найбільшою популярністю користувалися будинки, площа яких не перевищує 150 "квадратів" і розташуванням не далі, ніж за 20 км від мегаполісу. Інші будинки дорожчали не так швидко – в межах 2-3%.

В АФНУ помітили, що у другій половині поточного року активність на ринку пішла на спад, кількість потенційних покупців зменшилася на 10%. Тут спостерігається переважання пропозицій над попитом. До кінця року ринок навряд чи чекають будь-які потрясіння, зміна цін не має перевищити 1,5%.

Глава АСНУ Юрій Піта підкреслив, що ціни на цю нерухомість досягли своєї верхньої позначки і подальший ріст не буде економічно обґрунтованим. Цінова стабільність, ймовірно, триватиме до квітня наступного року, спрогнозував експерт.

Що стосується земельних ділянок під забудову, то вартість їх зросла також в межах 5%. Основний попит (близько 60%) стосувався ділянок площею до 15 соток з підведеними комунікаціями в передмісті мегаполісів. Стабільність в цьому сегменті ринку може протриматися як мінімум до квітня 2022, початку нового активного сезону.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за даними компанії "Увекон", ціни на садиби в Україні зберігали відносну стабільність в доларовому еквіваленті і станом на липень склали $474 за "квадрат". Наприклад, найдешевші будинки продавалися у Тернопільській області – від $278 за "квадрат", найдорожчі – в Києві і передмісті – близько $1379 за "квадрат".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

86

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом