Реформа ДАБІ: як буде працювати реєстрація на початок будівництва

Реєструвати права на початок будівництва будуть нотаріуси та держреєстратори, однак перевіркою проєктної документації вони займатися не будуть.

Про це заявила народний депутат, заступник голови парламентського комітету з питань містобудування Олена Шуляк, коментуючи нову концепцію будівельної реформи, передає Інтерфакс-Україна.

За її словами, у державних реєстраторів і нотаріусів буде лише одна функція – реєстраційна. Що стосується документації проєктів, то її перевірка ляже на плечі спеціалізованих експертних організацій. Саме вони буду нести підвищену адміністративну, матеріальну і кримінальну відповідальність.

Шуляк розповіла, що сьогодні не всі документи внесли до Держреєстру речових прав, який ведеться з 2013 року, а його основна архівна складова частина – це реєстр прав власності на нерухоме майно – з 2002 року.

Тому нотаріуси і держреєстратори будуть на прохання замовника вносити в електронний реєстр дані, які зафіксовані у паперовому документі.

Зареєструвати документи для об'єктів класу наслідків СС1 можна буде через портал "Дія", через нотаріуса або подати документи до ЦНАП. Тут після обробки інформація надійде до державного реєстратора, який працює на відповідній території.

Депутат нагадала, що крім документа, розробленого Мінрегіоном, в парламенті зареєстрували ще п'ять проєктів закону про реформування містобудування. Координаційна рада з проблемних питань в містобудуванні рекомендує вибрати з них найкращі ідеї для створення єдиного законопроєкту, який мають допрацювати і зареєстровати в Раді до літа.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Мінрегіоні раніше розповідали, що на початку цього року була розроблена нова концепція реформи, яка, як вважають в міністерстві, вводить більш ефективне регулювання в системі органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

109

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом