Пожежа на Осокорках та нові деталі забудови біля Солом'янського парку. Дайджест за березень


У березні відбулося багато важливих подій на будівельному ринку. Одними з них були пожежа на Осокорках та об'єднання "єВідновлення" з "єОсельою". Про це та інше читайте у дайджесті подій за минулий місяць від порталу НЕРУХОМІ.



Крок до подолання корупції у будівництві

У Верховній Раді на початку березня 2024 року зареєстрували законопроєкт, який зобов'язує оприлюднити ціни на будматеріали у всіх держзакупівлях. Цей документ антикорупційні органи називають однією з найважливіших законодавчих ініціатив останнім часом.

Як йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту, за два роки повномасштабного вторгнення в Україну збільшилася кількість тендерів на будівництво. Насамперед це викликано відновленням зруйнованого в результаті російських ракетних і дронових атак. За цей час за кодом національного класифікатора України "Будівельні роботи та поточний ремонт" було укладено договори про закупівлю на загальну суму понад 518 млрд гривень. Значну частину цих будівельних робіт профінансовано за рахунок зовнішньої фінансової підтримки міжнародних партнерів та запозичень, тому, на думку авторів законопроєкту, необхідно посилити прозорість у витрачанні публічних коштів на будівництво та ремонти.

Голова правління Центру протидії корупції (ЦПК) Віталій Шабунін назвав цей документ одним із найважливіших антикорупційних законопроєктів останніх років. За його словами, зараз ціни на будівельні матеріали у тендерах приховують у 80% випадків. Тому проконтролювати чи немає корупційної складової у проєкті будівництва стає неможливим. Шабунін переконаний, що ухваливши антикорупційний закон про прозоре будівництво, ситуація може докорінно змінитися, адже публікувати детальні кошториси замовника зобов'яже закон.

"єВідновлення" та "єОселю" об'єднали

Ще у лютому депутати Верховної Ради схвалили у другому читанні законопроект №10208, який дозволяє поєднувати державні житлові програми "єВідновлення" та "єОселя". Українці поки що придивляються до можливості використовувати сертифікати для придбання житла на первинному ринку.

У березні президент Володимир Зеленський уже підписав цей закон. Документ, зокрема, передбачає, що якщо вартість обраного нового будинку більша за суму, передбачену житловим сертифікатом "єВідновлення", вони можуть отримати суму, що залишилася, за рахунок коштів державного іпотечного кредитування "єОселя", скористатися яким можна як на первинному, так і на вторинному ринку.

На думку експертів, це законодавче рішення може пожвавити будівельний ринок України.

Ситуація на будівельному ринку

Згідно з опитуванням НБУ у березні, підприємства будівництва мали найпесимістичніші очікування. Ймовірно, на галузь продовжує чинити тиск сезонний фактор та складне економічне становище через блокаду кордону, дефіцит кадрів, затримку міжнародної фінансової допомоги та активні бойові дії.

Пожежа на Осокорках

Внаслідок пожежі, що сталася 5 березня на території заказників на київських Осокорках, вигоріло понад 10 га. У Facebook-групі "Екопарк Осокорки" громадські активісти написали: "На ділянці, що межує зі скандальною забудовою Stolitsa Group, хтось підпалив. Кілька днів тому невідомі писали нам у чат про підпал і потім видалили повідомлення. Таким чином, знищується все живе щоб потім було легше розширювати забудову".

"Столиця груп", співвласницею якої є Владислава Молчанова, будує на одній із ділянок житловий комплекс H2O. Раніше девелопером проєкту були структури банку "Аркада", проєкт звався "Патріотика на озерах".

Девелопер у свою чергу заявив про "цілеспрямовану інформаційну атаку" на компанію з боку "окремих фізичних осіб та організацій" і повідомляє, що у разі потреби відстоюватиме свою ділову репутацію в судовому порядку.

Депутат Київради Євгенія Кулеба прокоментувала, що "було зафіксовано авто, яке виїхало з екопарку. Відразу після цього почалася пожежа. Ці дані будуть передані поліції". Вона також припустила, що пожежа може бути на користь забудовника: "Немає двох об'єктів природно-заповідного фонду - немає проблеми. Можна будувати".

Будівництво біля Солом'янського парку

Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) подала до суду через виявлені порушення при будівництві об'єкту на вулиці Генерала Шаповала, 1-3 у Києві, впритул до Солом'янського парку.

Так представники інспекції виявили низку порушень при видачі містобудівних умов та обмежень для проектування об'єкта будівництва. Ще у 2019 році Київрада видала компанії "Смарт-Девелопмент" дозвіл на будівництво поблизу парку багатофункціонального комплексу, включаючи готелі та офіси. Однак призначення цієї земельної ділянки не відповідає задумам забудовника, який фактично будує житловий комплекс, офіційно називаючи його "апартаментами". Нещодавно будівельна компанія РІЕЛ визнала себе девелопером ділянки біля парку та оголосила про старт продажу житла в Park Life.

До цих компаній можуть мати відношення син ексмера Омельченка та Денис Комарницький. Так, учасником проекту із побудови ЖК є "Смарт-Девелопмент", яка входить до групи сина колишнього мера Києва Олександра Омельченка. Іншим замовником будівництва є фірма "Міськбудальянс", яка пов'язується з колишнім співголовою фракції Черновецького в Київраді та "дивиться" за Києвом Денисом Комарницьким.

Про будівництво поблизу Солом'янського парку стало широко відомо, коли в ніч на 14 жовтня 2023 року стався зсув і частина парку з'їхала в котлован, що викликало велике обурення з боку киян.

Продаж недобудови

В Ірпені під Києвом виставили на аукціон недобудований 10-поверховий ЖК Еталон з одним під'їздом на 100 квартир, з яких поки що продали 12 приміщень та 1 комору. Покупців проекту заманювали тим, що всі документи щодо будівництва та угода про оренду в порядку. Крім того, майбутній ЖК знаходиться в центрі Ірпеня, близько до парків, шкіл та торгових центрів.

Наразі роботи на будівельному майданчику не ведуться з 2022 року. Вони "завмерли" на рівні 7-го поверху. Новим власникам проекту пропонують готовий бізнес із документами та ділянкою в оренді.

Аукціон із продажу майбутнього ЖК Еталон мав пройти 21 березня. Проте, за даними Рrozorro.sale, торги так і не відбулися.

Статистика та цифри

За даними забудовників, через війну собівартість будівельних робіт зросла в середньому на 40-50%. Ускладнилися логістика та постачання, оперативно-виробничі процеси, зросли в ціні будівельні матеріали та вартість робіт. Впливає також дефіцит кваліфікованих будівельників, який із кожним місяцем дедалі більше відчутний. Середня ціна квадратного метра у столичному бізнес-сегменті становить від 1600 доларів.

Державною програмою "єОселя", яка є одним із найважливіших драйверів іпотечного ринку, вже скористалися 8 тисяч українських сімей, на загальну суму – 12,2 млрд. гривень.

Тільки з початку 2024 року було видано 1650 таких кредитів на майже 3 млрд грн, 25% з них – для придбання квартир у забудовника або у будинках, що зводяться. Тобто все більше українців віддають перевагу житлу так званого першого продажу, а не вторинного ринку. Найбільше іпотечних кредитів взяли мешканці Київської області – 47; міста Києва – 27; Львівщини – 12; Одеської області – 11; Хмельниччині – 10. Найчастіше квартири оформлюють військовослужбовці та українці без власного житла.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

1.8т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом