Подорожчання газу вдарить по вартості будматеріалів: що буде з економікою

Подорожчання газу підштовхне вгору і вартість всіх категорій будівельних матеріалів, в першу чергу товарів найбільш енерговитратних виробництв.

Про це розповів президент Всеукраїнського союзу виробників будматеріалів Костянтин Салій, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, зростання цін на газ не може не позначитись на кінцевих споживачах, оскільки всі виробники будівельних матеріалів використовують газ. Поки ще є ймовірність, що на складах залишилися продукція, при виробництві якої використовувався газ за зниженими цінами. Але ажіотаж при реалізації цих товарів стане основною причиною для їх подорожчання.

Салій підкреслив, що сьогоднішня влада не може надавати більш дешевий газ внутрішнього видобутку споживачам виробничого сектора, як це було в 90-х. При цьому дорогі будматеріали вдарять по забудовникам, і ті будуть змушені теж підняти ціни на житло, що у свою чергу торкнеться держпрограм, які надають пільгові кредити за рахунок бюджетних коштів. Це також поставить під загрозу виконання планів по будівельним обсягам у межах фінансування на 2021 рік.

Салій зазначив, що деякі види будматеріалів неможливо виготовити без істотної втрати якості в умовах дефіциту газу. Серед них керамічна плитка і цегла, цвяхи, металовироби всіх типів, арматура.

В Федерації роботодавців України підкреслили, що через стрибок цін на газ близько 91% підприємств стануть збитковими вже у жовтні, до листопада їх число зросте до 96%. При цьому близько 49% виробників готові зупинити виробництво, якщо ціни на блакитне паливо будуть на жовтневому рівні.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в девелоперській компанії ENSO вже заявили про подорожчання житла в зв'язку з ростом цін на газ, оскільки саме він займає значну частину у формуванні собівартості багатьох будівельних матеріалів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

75

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом