Переважна більшість українських девелоперів на межі банкрутства

Ризики для українських забудовників сьогодні значно зросли, у результаті дві третини девелоперів перебувають на межі банкрутства.

Про це заявив співзасновник компанії INSPI Development Володимир Семенцов, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, ризики на будівельному ринку як для інвесторів, так і для компаній одні з найбільших за останні 15 років. Банкрутство загрожує до двох третин девелоперів. "Водночас сукупно до 30% інвесторів, які купили житло за допомогою програм з розстрочення та іпотеки, з об'єктивних фінансових причин не можуть погасити накопичену заборгованість із платежів", - зазначив експерт.

За його прогнозами, наступного року ринок буде схильний до таких самих ризиків. Втім, Семенцов не виключає й низки чинників, що стабілізують ситуацію та позитивно вплинуть на первинну нерухомість. Головний із них – прогнозований та контрольований рівень інфляції, що у річному вимірі не перевищить 25%.

Також він очікує, що собівартість будівництва в середньому знизиться на 15% за рахунок конкурентної ціни будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт. Зокрема зменшення витрат стане важливим запобіжником номінального зростання ціни за квадратний метр для покупців.

Допомогти стабілізувати ринок може ефективна політика країни щодо відновлення економіки та залучення інвестицій, спрямованих на кредитування будівельної галузі та зокрема девелоперів під 3-5%, а також пільгові іпотечні програми, які здатні підштовхнути попит. Позитивний прогноз – порівняно з березнем-квітнем 2022 року попит зросте в межах 10-15%.

У короткостроковій перспективі (не більше 2-3 місяців) на ринку збережеться мінімальний попит на новобудови переважно економ- і комфорт-класу з рівнем готовності від 80% та вище.

"При цьому понад 90% покупців будуть зацікавлені у придбанні житла лише у кількох містах: Києві, Івано-Франківську, Львові, Чернівцях, Ужгороді та частково в Одесі", - зазначив фахівець.

Після початку масштабного вторгнення росії собівартість квадратного метра зросла в середньому до 30% у валюті, що підігріло ціни для покупців. Забудовники в середньому підняли вартість "квадрату" у новобудовах у гривні на 40%, проте це ніяк не вплинуло на попит, який знаходиться фактично на нульовому рівні. Так, реальний покупець за повної оплати вартості квартири може розраховувати на суттєву знижку у розмірі від 10% до 20%. З великою ймовірністю дана тенденція триватиме щонайменше ще до трьох місяців.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, у Всеукраїнському союзі виробників будматеріалів застерегли, що тривалі відключення електроенергії призведуть до банкрутства багатьох компаній, які займаються виробництвом будівельної продукції.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

85

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом