Оренда будинків на Київщині подешевшала на 40%: як відбилася війна на ринку

Військовий стан в Україні не міг не позначитися на ринку орендної нерухомості, що призвело до того, що в західних регіонах зняти котедж коштує дорожче, ніж біля моря в Одеській області. У Київській області ж ставки впали майже на 40%.

Відповідні дані надали аналітики OLX Нерухомість.

Зазначається, що в Україні мало хто сьогодні планує традиційну відпустку, а географія подорожей усередині країни дуже обмежена порівняно з минулим роком.

Найбільше пропозицій оренди у травні-червні зафіксовано у Київській області – близько 5,5 тисяч. Показник перевищив минулорічний на 88%. Набагато менше оголошень про здачу житла у Дніпропетровській області (989), Львівській (846), Закарпатській (705), Одеській (495).

Більшість оголошень (69% від загального числа) стосується оренди цілого приватного будинку, 11% припадає на котеджі, 9% - оренда частини будинку, 6% - оренда дачі. Близько 5% у сумі посідає оренда дуплексів, клубних будинків та таунхаусів.

Тим часом попит серед орендарів якраз мають клубні будинки – близько 28 відгуків на оголошення. Також популярні оголошення про здачу частини будинку. Серед лідерів – Дніпропетровська (41 відгук) та Полтавська області (44 відгуки).

Найдорожчі котеджі та дуплекси – у Київській області, їх вартість може досягати 40 500 гривень на місяць. Найвищу ціну дуплексу зафіксували на Львівщині – 34 700 грн. Таунхаус можна знайти в середньому за 18 000-20 000 грн.

Для тих, кому важливо зекономити, підійде варіант оренди частини будинку. Його вартість, за даними OLX Нерухомість, у різних областях України, за винятком Закарпаття, не перевищує 4000-5500 грн на місяць.

Загалом якщо говорити про ціни на орендне житло, то біля більшості обласних центрів воно зросло, за винятком Київської області. Однак попри те, що ціни тут впали майже на 40%, оренда житла на Київщині все ще залишається найдорожчою в Україні. "А ось жити недалеко від моря на Одещині буде відносно недорого і обійдеться в 2-3 рази дешевше, ніж на Закарпатті", - зазначають аналітики.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, у квітні аналітики відзначали зниження вартості оренди житлової нерухомості в Києві на 40-50% порівняно з довоєнним часом. Проте ринок тут почав відновлюватися за рахунок приїзду біженців зі східних областей.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

76

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом