Офіс банку "Аркада" за безцінь купила фірма екс-міністра часів Януковича

Фонд гарантування вкладів 10 жовтня провів аукціон, де продали головний офіс банку "Аркада".

Торги традиційно пройшли на майданчику "Прозорро.Продажі". Як зазначається, це вже була 27 спроба продати офісний центр у центрі Києва площею понад 14 тисяч "квадратів" та земельну ділянку під ним у 50 соток. Найвищу ставку в 351 млн гривень запропонувала компанія "Системойлінженерінг". Приблизно квадратний метр офісу в центрі столиці біля виходу зі станції метро "Хрещатик" та урядового кварталу коштував приватній фірмі 700 доларів.

Як зазначає видання Zn.ua, навіть зараз, у війну, квадратний метр у недобудованому "Аркадою" панельному ЖК на узбіччі Харківського масиву досі за відсутності попиту та забудовника коштує майже 2 000 доларів. А комерційна нерухомість у центрі зараз, хоч ринок майже мертвий, не обходиться дешевше за 3 500 доларів за метр.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, банк визнали неплатоспроможним після того, як за допомогою тіньових схем спробували незаконно заволодіти його активами. Щоб унеможливити передачу об'єктів третім особам на них було накладено арешт. Однак у січні Печерський суд відхилив це клопотання.

У держреєстрі прав власником будівлі банку та ділянкою під ним значився Олег Нелін, який згодом передав цю нерухомість в іпотеку для Тараса Бурдейного. І Бурдейного, і Неліна пов'язують із компанією Burisma Group, яка належить колишньому міністру екології Миколі Злочевському, який працював за часів Януковича.

Зазначимо, що Бурдейний є одним із ключових топ-менеджерів нафтогазового бізнесу Злочевського. Він починав у холдингу екс-міністра простим економістом, проте швидко піднімався кар'єрними сходами. Так він став гендиректором усього холдингу. "Сильний управлінець, все пам'ятає, легко множить в думці трицифрові числа", - розповів про нього журналу Forbes один з менеджерів, які працювали в Burisma.

Бурдейний був також помічником нардепа Злочевського у трьох скликаннях Ради – з 2002 по 2011 рр., після чого у 2012-2014 роках. був помічником нардепа від Партії регіонів Євгена Ґеллера.

Олег Нелін у свою чергу на початку 2000-х працював у компаніях "Інфокс" та "Укрнафтосервіс" Миколи Злочевського. Крім того, у 2002-2006 рр. Нелін був співвласником ТОВ "Компанія "Стрім" разом з батьком Злочевського – Владиславом Злочевським. З 2002 р. по 2011 р. був помічником нардепа Миколи Лісіна – бізнес-парнера Злочевського, який загинув 2011-го у ДТП. У Раді шостого скликання Нелін також був помічником і нардепа Злочевського.

Як вдалося з'ясувати, компанія "Системойлінженеринг", що купила офіс "Аркади", належить кіпрській фірмі "Ділоретіо Холдінгз", яка, у свою чергу, належить іншим кіпрським конторам – "Сермінара Лімітед" і "Гласімо Лімітед" дочок вищезгаданого Злочевського. Кінцевою бенефіціаркою першої компанії є Карина Злочевська, а другої – Ганна Злочевська. На дочок Злочевський раніше переписав і 13 видобувних компаній із Burisma Group. Наразі він в ОАЕ ховається від розшуку у кримінальних справах НАБУ.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

129

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом