Названі країни з найшвидшим зростанням цін на житло

У третьому кварталі 2022 року ціни на житло з поправкою на інфляцію в річному обчисленні зросли лише у 23 із 62 представлених у звіті країн.

У світі глобальний бум на житло нині видихається, що не дивно, враховуючи сукупний несприятливий вплив підвищення відсоткових ставок, стрімкого зростання інфляції, глобального економічного спаду та збоїв у ланцюжку поставок, які ще більше посилилися на тлі війни в Україні. Портал Global Property Guide оприлюднив рейтинг зміни цін на житло у світі за третій квартал 2022 року.

Як з'ясували аналітики, з поправкою на інфляцію ціни на житло зросли лише у 23 із 62 країн і фактично знизилися на 39 ринках. З точки зору динаміки більшість світових ринків нерухомості в даний час швидко сповільнюються. Імпульс помітно слабшає у реальному вираженні.

Найсильніше річне зростання цін на житло спостерігалося з урахуванням інфляції в: Туреччині (+57,64%), В'єтнамі (+22,35%), Тайвані (+12,53%), Ісландії (+12,15%) та росії (+11,57%).

Найбільше зниження цін на житло у річному вирахуванні відбулося у Буенос-Айресі, Аргентина (-49,25%), Коломбо, Шрі-Ланка (-31,37%), Боготі, Колумбія (-15,9%), Гонконгу (- 12,82%), та Ризі, Латвія (-12,71%) згідно з даними з поправкою на інфляцію.

Туреччина залишається найсильнішим ринком житла, чому сприяє високий попит як з боку місцевих, так і іноземних інвесторів. Загальнонаціональний індекс цін на житло зріс на вражаючі 57,64% протягом року до третього кварталу 2022 року, що набагато перевищує зростання на 13,38% у попередньому році порівняно з аналогічним періодом минулого року та є найкращим показником за останній час. Фактично у номінальному вираженні ціни зросли більш ніж на 189%. У квартальному вирахуванні реальні ціни на житло сильно зросли на 14,32% у третьому кварталі. Президент Туреччини Тайіп Ердоган представив економічний план, в якому пріоритет віддається зростанню, інвестиціям, зайнятості та експорту.

Інші європейські ринки житла, які також мають труднощі, включають Україну, де ціни на житло впали на 6,11%, Швецію (-6,09%), Данію (-5,08%), Фінляндію (-4,96%), Чорногорію (-4,76%), Нідерланди (-4,49%) та Іспанію (-4,1%). У всіх країнах, окрім Іспанії, в останньому кварталі спостерігалося щоквартальне падіння цін.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, у дослідженні Global House Price Index, опублікованому компанією Knight Frank, йшлося про те, що світові ціни на житлову нерухомість у III кварталі 2022 року зросли в середньому на 8,8%, що виявилося несподіваним для деяких експертів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

87

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом