Наступне подорожчання квартир слід чекати не раніше березня – ріелтори

У першому півріччі 2022 року зростання цін на житло як на первинному, так і на вторинному ринках не має перевищити 5-7% у найбільших містах України за стабільної економіки та спокійної епідеміологічної ситуації.

Про це ресурсу НЕРУХОМІ повідомили в Асоціації спеціалістів з нерухомості України (ріелторів).

За прогнозами асоціації, наступного року з січня до березня на ринку має зберігатися стабільність у зв'язку з низьким попитом. Найімовірніші коливання (близько 5%) можливі у житлових комплексах комфорт-класу. Як правило, подорожчання житла буде пов'язане з переходом на новий етап будівництва та зниженням ризиків для нових покупців.

Активність на ринку, ймовірно, зросте в період з квітня по червень у Києві, Львові та Одесі. На тлі підвищеного попиту ціни у цих містах можуть піднятися до 7%. У Харкові та Дніпрі за вказаний період вартість квадратного метра не має перевищити 5%. Попит сконцентрується переважно навколо житла в ЖК комфорт-класу.

"Однак не варто очікувати різких цінових стрибків. Девелопери втілюватимуть гнучкіші тактики в ціноутворенні, спираючись виключно на наявний попит і рівень витрат на будівництво будинків", - наголосив голова АСНУ Юрій Піта.

Також наступного року продовжиться переорієнтація попиту на якісні об'єкти нерухомості. Проте, за словами фахівця, середнє зростання цін у Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові можливе лише в межах 5% на найбільш популярні квартири площею 35-50 "квадратів".

Ріелтори розповіли, коли знову подорожчає житло в Україні
pixabay.com

На вторинному ринку популярністю користуватимуться традиційно невеликі квартири площею до 65 "квадратів" радянської забудови. Є велика ймовірність, що саме ці квартири можуть трохи подорожчати в першому півріччі. До квітня ситуація в цьому сегменті ринку також має бути стабільною, коливання не повинні перевищити 1%

Як повідомляли НЕРУХОМІ, у девелоперській компанії Concept Group також очікують підвищення цін у 2022 році з квітня по червень. Великий вплив на ціноутворення може вплинути розвиток іпотеки та прийняття законодавчих актів у містобудуванні, які повинні убезпечити угоди при операціях з нерухомістю.

Раніше в асоціації ріелторів зазначали, що у листопаді попит на первинному ринку нерухомості впав, кількість угод скоротилася в середньому на 30%. Така тенденція може тривати до кінця року.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук