Настрої будівельних компаній залишаються песимістичними

Минулого місяця "економічний настрій" українських будівельних компаній покращився, проте все ще залишається песимістичним.

До відповідних висновків дійшов Національний банк України після щомісячного розрахунку індексу очікувань на ділову активність.

Так, підприємства будівництва через сезонний фактор суттєво пом'якшили негативні оцінки своїх економічних результатів: секторальний індекс у березні становив 45.9, так і не дотягнувши до нейтрального показника 50.0. Проте, якщо порівнювати з лютневим рівнем у 33.5, то позитивна тенденція безперечно є. Респонденти очікували зростання обсягів закупівель послуг підрядників, а також сировини та матеріалів. Водночас будівельники не прогнозували зміни обсягів будівництва та значно послабили негативні оцінки обсягів нових замовлень.

Головними чинниками покращення бізнес-очікувань будівельників стали сезонний фактор та стабілізація ситуації в енергетиці.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, через бойові дії, подорожчання сировини, скорочення інвестицій, а також сезонного фактору тривало зниження рівня ділової активності підприємств будівництва: секторальний індекс у січні становив 34.5 (у грудні був 35.6).

Одна з головних проблем нерухомості сьогодні – падіння попиту. Показник протягом року просів на 90-95% і красномовно показує стан справ над ринком. Але, незважаючи на це, забудовники не поспішають знижувати ціни, більше того – вони їх піднімають.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

108

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом