Число шахрайств на українському ринку нерухомості зменшилося до 2%

Шахрайські випадки при укладанні угод на ринку вторинної нерухомості протягом цього року склали близько 2% від загальної кількості.

Про це заявив президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України (АФНУ) Юрій Піта під час пресконференції у четвер, 10 червня, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, випадки шахрайства завжди були на ринку, як правило це траплялося, коли угоди оформляли без залучення професійного фахівця з нерухомості.

До кінця 2021 року, згідно з прогнозами ріелторів, кількість шахрайств навряд чи перевищить 1% від загального обсягу проведених операцій на вторинному ринку нерухомості. Так за останні п'ять років спостерігається негативна динаміка, кількість злочинів зменшилася мінімум на 40%. Є ймовірність, що ця тенденція має зберегтися в найближчі роки.

В АФНУ зазначили, що на ситуацію на ринку впливає загальноекономічна ситуація в країні. Так, наприклад, під час економічної кризи 2008 року кількість випадків шахрайства у порівнянні з 2007 роком зросла на 30%, а у 2014 році після Революції гідності сплеск злочинів, пов'язаних з нерухомим майном, виріс майже на 50% в порівнянні з першою половиною 2013 року.

Особливою популярністю у злочинців користуються схеми, де підробляють доручення, судові рішення про визнання прав власності, залучаються підставні особи. Шахраїв також привертає ситуація, коли господарі намагаються швидше продати житло, при цьому не встигають досконально вивчити всі документи.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Печерський райсуд Києва 17 березня визнав винною держреєстраторку, яка була залучена у шахрайську схему із заволодіння чужою нерухомістю більш ніж на 75 млн гривень. У 2018 році мешканці тимчасово окупованого Донецька невідомі особи запропонували пройти курси у Києві, а потім за гроші продати їм флешку з ключем держреєстратора. В результаті зловмисники взялися переоформляти чужу нерухомість на третіх осіб.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

71

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом