Мін'юст хоче заробляти на експертизі проєктної документації у будівництві

Міністерство юстиції має намір стати учасником ринку експертизи проєктної документації у галузі будівництва.

Для цього відомство розробило проєкт постанови, яким пропонується розширити перелік платних послуг науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції. Таким чином пропонують додати нову послугу – проведення експертизи проєктної документації на будівництво об'єктів.

Документ подали на розгляд урядового комітету з питань цифрової трансформації. Тим часом, секретаріат Кабінету міністрів України у своєму висновку зазначив, що проєкт не відповідає Закону України "Про судову експертизу" та порядку затвердження проєктів будівництва і проведення їх експертизи. Також документ не пройшов процедуру узгодження з Мінрегіоном та іншими відомствами.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, згідно з новою концепцією будівельної реформи, реєструвати права на початок будівництва будуть нотаріуси і держреєстратори, однак перевіркою проєктної документації вони займатися не будуть. У державних реєстраторів і нотаріусів буде лише одна функція – реєстраційна. Що стосується документації проєктів, то її перевірка ляже на плечі спеціалізованих експертних організацій. Саме вони буду нести підвищену адміністративну, матеріальну і кримінальну відповідальність.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

141

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом