Минулого року видача іпотеки скоротилася більш ніж у 5 разів

За минулий рік українські банки видали 2009 іпотечних кредитів на 2 млрд. гривень, що значно менше показників у 2021 році.

Про це повідомили у Національному банку України, посилаючись на результати щомісячного опитування фінустанов.

Так, через війну кількість оформленої іпотеки скоротилася у 5,3 рази, і більш ніж у 4 рази знизилася загальна сума. При цьому левову частку цих кредитів видали в січні-лютому, до повномасштабного вторгнення російського агресора. З березня до червня іпотеку не оформив жоден банк. Влітку ситуація трохи змінилася, оформлення іпотеки було подиноким. Восени банки стали активніше видавати кредити на купівлю житла, головним чином за рахунок запуску програм "ЄОселя" та "Доступна іпотека". У рамках держпрограм можуть оформлювати кредити від 3 до 7% річних.

"У вересні-листопаді 2022 року банки видали 252 іпотечні кредити на загальну суму майже 280 млн грн, а у грудні - 405 кредитів на півмільярда гривень. Це найвищий місячний показник з початку повномасштабної війни", - повідомили в Нацбанку.

Через війну банки оформляють виключно для покупки житла на вторинному ринку. Частка кредитування у цьому сегменті досягла минулого року 99%. У регіональному розрізі більше кредитів видали у Києві та Київській області – 241 договір на загальну суму майже 345 млн грн (43% від загального обсягу), у Волинській області – 48 договорів на 60 млн грн (8%), на Вінниччині – 37 договорів на 50 млн. грн (6%) та Чернігівській області – 54 договори на 47 млн грн (6%).

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, банки планують стимулювати зростання іпотечного кредитування. Для цього у першому кварталі цього року фінустанови планують послабити кредитні стандарти в цьому сегменті, а в інших – вони навпаки будуть посилені.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

112

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом