Мінрегіон оновив правила ціноутворення у будівництві

Мінрегіон затвердив кошторисні норми для будівельного ринку України, що має знизити витрати на підготовку документів та виключити корупційні ризики на етапі укладання договорів.

Про це розповіла заступниця міністра Наталія Козловська, повідомляє у середу, 10 листопада, пресслужба відомства.

За її словами, норми, які затвердило Міністерство, допоможуть запровадити інновації на будівельному ринку, забезпечать підвищення здорової конкуренції. Вони обов'язкові для визначення вартості будівництва об'єктів із залученням бюджетних коштів, коштів комунальних чи держпідприємств, кредитів, виданих під держгарантії.

Введені кошторисні норми дадуть можливість підряднику формувати жорстку договірну ціну з використанням укрупнених показників вартості робіт з огляду на витрати на будматріали, техніку, зарплату робітникам та інші аспекти.

У Мінрегіоні вважають, що це спрощення має зменшити кількість документів, що подаються за погодженням договірної ціни та при здачі обсягів виконаних робіт. Так, підряднику дозволили застосовувати міжнародні форми звітності щодо виконаних робіт під час будівництва об'єктів за бюджетні кошти. Замовник зможе формувати відомість обсягів робіт за міжнародними нормами. Це дозволить іноземним підрядникам прозоро вести цінову політику, спираючись на зрозумілі коди та назви видів робіт.

У свою чергу проєктувальники зможуть обчислювати вартість проєктно-вишукувальних робіт та передбачати у зведеному кошторисному розрахунку, зокрема кошти на проведення аудиту та оцінку впливу на навколишнє середовище.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше міністр Олексій Чернишов заявив, що до Єдиної держелектронної системи у сфері будівництва внесли вже близько 130 тисяч об'єктів. За його словами, диджиталізація будівельної галузі – одним із найважливіших елементів реформи містобудування, оскільки з її допомоги можна суттєво зменшити корупційні ризики.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

190

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом