Мінфін божиться, що квартири не подорожчають, коли виростуть податки

Розроблений урядом законопроєкт № 5600, який вносить правки до Податкового кодексу, навряд чи спровокує зростання цін на житло у новобудовах.

Про це написав міністр фінансів Сергій Марченко у себе в Facebook.

За його словами, всі маніпуляції з цього приводу в інформаційному просторі поширюють ті, "хто отримував надприбутки від перепродажу квартир, не сплачуючи при цьому податки". Він також зазначив, що за однакової собівартості будівництва, податки не є визначальним фактором для формування ціни квадратного метра житла – все залежить від попиту на ринку.

При цьому норма законопроєкту, запевняє глава Мінфіну, на операції з нерухомістю на вторинному ринку взагалі не стосуватиметься фізосіб, оскільки громадяни не є платниками ПДВ.

"Вона (норма) стосуватиметься посередників на будівельному ринку, які, нічого не створюючи, отримують величезні доходи (обсяг доходів більше 22 млрд грн. на рік), а в бюджет не платять ні ПДВ, ні податок на прибуток", – написав Марченко.

Як повідомляли раніше НЕРУХОМІ, правки до Податкового кодексу були внесені в Раду 2 червня. Згідно з документом, влада хоче обкласти податком на додану вартість весь первинний ринок житла. Винятком будуть лише квартири, які будувалися на гроші з бюджету. Тобто, усі угоди щодо першого продажу нових будинків або квартир будуть обкладатися ПДВ. В Україні, згідно із законодавством, на 2021 рік ставка ПДВ у 20% застосовується до всіх видів операцій, що підлягають оподаткуванню. Забудовники навряд чи захочуть зазнавати збитків: усі коливання на ринку нерухомості, як правило, лягають на плечі інвесторів. Багато експертів і учасників ринку погоджуються, що українцям слід очікувати стрибка цін на житло.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

57

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом