Квартири у новобудовах подорожчали на 18% і це ще не межа – ріелтори

Вартість житла на первинному ринку в Україні в першому півріччі зросла в середньому на 15-18%, при цьому ситуація на вторинному була більш спокійною, тут ціни виросли на 7-10%.

Про це повідомили в Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України.

Згідно з наданими даними, ціни росли на тлі підвищеного попиту на ринку, який, підскочив більш ніж на 20%, що створює передумови для майбутнього подорожчання житлової нерухомості.

За словами президента асоціації Юрія Піти, ціни на житло у новобудовах за підсумком року можуть вирости на 25%. Цьому явищу також сприяють розвиток іпотечних програм і нові гнучкі умови з розстрочкою від забудовників.

За його даними, у порівнянні з минулим роком, кількість інвестицій з метою збереження коштів на первинному ринку виросла мінімум на 15%. А в загальній статистиці продажів вже більше 60% угод були укладені з метою інвестиційного придбання житла.

При цьому на вторинному ринку ціни змінюються не так стрімко, особливо це стосується старих будинків радянської епохи. В основному зміни цін відбуваються з 1, 2-кімнатними квартирами, розташованими у вдалих локаціях з хорошим ремонтом.

При цьому, що стосується введення ПДВ і 18% податку з продажів третього об'єкта, Піта зазначив, що це може послужити поштовхом для істотного подорожчання житла, як в новобудовах, так і на вторинному ринку.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, міністр фінансів Сергій Марченко запевняє, що зміни в Податковому кодексі не позначаться на цінах на житло. За його словами, всі маніпуляції з цього приводу в інформаційному просторі поширюють ті, "хто отримував надприбутки від перепродажу квартир, не сплачуючи при цьому податків".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

79

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом