Китайський девелопер Evergrande поки уникнув дефолту

Китайський будівельний гігант China Evergrande Group пообіцяв знайти кошти на виплату по облігаціях, таким чином йому вдалося уникнути дефолту.

Як повідомляє Forbes.ru, акції компанії 23 вересня на позитивних новинах піднялися в ціні на Гонконгській біржі на 32%, продемонструвавши таким чином максимальне за 10 років зростання. У кінці торгів зростання склало 17%.

Незважаючи на обіцянки компанії, поки залишається не зовсім ясним, яким чином вона виплатить по облігаціях в $35,9 млн з погашенням у 2025 році, не зазначивши скільки відсотків буде виплачено. Незрозуміло до кінця, як компанія зможе виплатити борг у $83,5 млрд. У зв'язку з цим документацію назвали "розпливчастою".

Проте, це стало причиною для зростання акцій і інших китайських компаній. Наприклад секторний індекс нерухомості Hang Seng Property Index показав найбільше зростання з 10 листопада, підскочивши на 4,6%, до 29,2 пункти, індекс Гонконгської біржі за підсумками дня виріс на 1,2%.

Хоч поки дефолту і вдалося уникнути, багато аналітиків ще насторожено ставляться до стану справ в Evergrande. "Рано говорити, чи є це всього лише короткочасним перепочинком, або це означає, що розробляється план порятунку", - прокоментував ситуацію директор Гонконзького університету науки і технологій Дональд Лоу.

Китайський девелопер не зміг на цьому тижні заплатити по кредитах декільком банкам через необхідність платити за облігаціями. За даними аналітиків, у компанії на сьогоднішній день найбільший борг в країні – близько $ 300 млрд. Кризу в Китаї зіставили з обвалом іпотечного ринку у США у 2008 році, що в підсумку сколихнуло весь світ.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, можливий дефолт другого за величиною забудовника Китаю China Evergrande Group спровокував падіння світових фінансових ринків, а потім потягнув за собою вниз і ринок криптовалют.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

62

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом