Китайський будівельний ринок лихоманить: проблеми у ще однієї великої компанії

Ще один китайський будівельний гігант зіштовхнувся з фінансовими проблемами на тлі назрілої кризи на ринку. Компанія Shimao Group не змогла розплатитися з боргами, внаслідок чого її акції минулої п'ятниці впали на 17%.

Як повідомляє Reuters, крім акцій на 25% впала ціна облігацій з погашенням у липні цього року, які випустила "дочка" Shimao Group Holdings. Шанхайська фондова біржа через різкі падіння змушена була призупинити торги цінними паперами цієї компанії. Тим часом представники самої компанії зазначають, що дефолту не передбачається, а прострочений платіж за кредитом не передбачає вимог кредиторів про дострокове погашення. Щоб згладити ситуацію, забудовник почав продавати свої проєкти (включаючи як житлову, так і комерційну нерухомість), що призвело до 7% подорожчання акцій на торгах у понеділок.

Водночас за даними S&P Global, ймовірність дефолту серед компаній у будівельному секторі загостриться у першому кварталі цього року. Влада Китаю, прагнучи запобігти появі бульбашок на ринку нерухомості, вжила заходів проти зростання позик у забудовників і ввела ліміти на іпотеку. Рейтингове агентство S&P підрахувало, що лише у першій половині 2022 року галузь має виплатити за облігаціями близько $40 млрд.

Як повідомляв НЕРУХОМІ, проблеми на будівельному ринку Китаю почалися після того, як будівельний гігант China Evergrande Group не зміг розрахуватися з боргами та був змушений оголосити дефолт. Складнощі з погашенням заборгованості перед кредиторами виникли й в іншої великої будівельної компанії з Китаю – Fantasia Holdings Group. Акції забудовників на тлі негативних новин знижуються до рекордно низьких рівнів. Проблеми будівельної галузі загрожують наслідками для всієї китайської економіки.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

67

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом