Китай виділить $42 млрд на подолання кризи на ринку нерухомості

1 хв

Центральний банк Китаю виділить $42 млрд для викупу непроданих новобудов, які перетворять на доступне житло. Про це повідомило інформаційне агентство Bloomberg.

Щоб вивести країну з будівельної кризи, у Китаї фактично скасували загальнонаціональну мінімальну відсоткову ставку за іпотекою. Водночас мінімальний розмір першого внеску для тих, хто купує перше житло, зменшили з 20% до 15%. Після скасування загальнонаціонального мінімуму кожне місто має самостійно прийняти рішення щодо іпотечних ставок. 

“Це трохи схоже на програму порятунку банків під час світової фінансової кризи”, — прокоментував китайський план професор фінансів з Шанхайського університету Жу Нінь.

Влада Китаю намагається збільшити продажі нерухомості, бо криза в будівельній галузі загрожує проблемами на ринку праці КНР. Через припинення будівельних робіт і дефолт забудовників близько 5 млн людей знаходяться під загрозою безробіття або зниження доходів.

За оцінками центрального банку, програма повторного кредитування призведе до загальних кредитів у 500 млрд юанів для купівлі житла. Нагадаємо, що для втілення такої програми китайській владі треба близько 1-2 трлн юанів ($140-280 млрд).

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, у Китаї зараз поглиблюється криза на будівельному ринку. Найбільші забудовники стали банкрутами, а в країні продали близько 20 млн квартир у ще незбудованих будинках.
 

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

461

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом