Кабмін вносить зміни в програму "єОселя"

Кабінет міністрів 16 серпня прийняв постанову щодо змін до державної іпотечної програми "єОселя". Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Згідно з постановою, основні зміни будуть стосуватися першого внеску для молоді віком до 25 років включно, покращення умов для ВПО, вимог до житла, яке можна придбати в межах програми, можливості скористатися програмою для тих, хто раніше вже брав участь в інших державних програмах щодо нерухомості, яка наразі знаходиться на тимчасово окупованій території тощо.

Позичальники віком до 25 років включно зможуть взяти участь в "єОселі" з мінімальним початковим внеском не менш як 10 % вартості предмета іпотеки. Також українці зможуть вносити перший внесок на придбання житла за програмою "єОселя" шляхом зарахування коштів за рахунок житлового сертифіката "єВідновлення".

Якщо раніше громадяни могли придбати лише квартиру у будинках, що зводяться, то тепер буде можливість купівлі майнових прав на приватні будинки на етапі будівництва.

Крім того постанова уряду впроваджує зміну, що стосується продажу нерухомості упродовж року до дати подання заяви на отримання кредиту. Тобто кандидат може взяти участь у програмі, якщо він та члени його сім'ї протягом року до дати подачі заяви на отримання пільгового кредиту не здійснювали відчуження об’єктів житлової нерухомості, сумарна площа яких разом із площею житла не перевищує нормативну площу житла за іпотечною програмою.

Урядом також внесені зміни до вимог до нерухомого майна, а саме виключена можливість придбання житлової нерухомості, яка належить до пам’яток архітектури.

Протягом 10 років з дати укладення кредитного договору базова процентна ставка становитиме 7% річних, як і раніше. Проте, починаючи з першого календарного дня 11-го року дії кредитного договору – 10% річних. Для тих категорій громадян, які отримують компенсацію до рівня 3 % річних: починаючи з першого календарного дня 11-го року дії кредитного договору, компенсація буде надаватися до рівня 6% річних.

"Звертаємо увагу, що більшість змін набере чинності через 30 днів з дня опублікування цієї постанови, окрім можливості сплати позичальником віком до 25 років включно першого внеску від 10% вартості житла, та можливості придбати житло для ВПО членами їх сім’ї першого ступеня споріднення", - повідомили у міністерстві.

Що саме змінює постанова уряду:

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, згідно з даними Нацбанку, у 2024 році майже всі іпотечні угоди укладені за програмою "єОселя". Як підкреслив фінансовий регулятор – іпотечного кредитування поза межами цієї програми майже немає.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук