Кабмін розгляне законопроєкт про реконструкцію застарілого житлофонду

Мінрегіон розробив зміни до закону про комплексну реконструкцію застарілого житлового фонду і направив їх на розгляд Кабміну.

Про це повідомила заступник міністра розвитку громад і територій України Наталія Козловська, повідомили в пресслужбі відомства.

"Питання застарілого житлового фонду тривалий час залишається проблемним для всіх українських міст. Водночас чинний закон про реконструкцію застарілого житлового фонду потребує суттєвого перегляду. Мінрегіон розробив законопроєкт, який змінює підходи до вирішення цього питання, що дозволить органам місцевого самоврядування розпочати комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду", – розповіла Козловська.

За її словами, документ вже пройшов громадські слухання, його погодили центральні органи виконавчої влади. Відповідно до законопроєкту, органи місцевого самоврядування мають провести інвентаризацію застарілого житлового фонду, результати якої стануть основою для розробки програм і проєктів комплексної реконструкції кварталів. Рішення про участь багатоквартирного будинку в межах кварталу в проєкті реконструкції буде прийматися за результатами загальних зборів власників нерухомого майна, і в разі згоди 75% власників може бути вирішене позитивно.

Законопроєкт передбачає можливість фінансування реконструкції кварталів застарілого житлового фонду за рахунок державного і місцевих бюджетів, інвесторів забудовників, підприємств і організацій, на балансі яких знаходяться об'єкти нерухомого майна, а також з інших джерел. При цьому має бути сформований маневрений житловий фонд – будинки для тимчасового переселення жителів кварталів, шо реконструюються.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Україні капітальний ремонт ніколи не проводили в 45% житла, при цьому, лише 2% українців живуть у новобудовах. Майже три чверті городян живуть у будинках, побудованих у 1960-80-х роках. Ще 15% мають житло, зведене в 1960-х. Кожна десята сім'я живе у відносно новому житлі, збудованому за роки незалежності.

Протягом 20 років приймалося багато програм з реконструкції застарілого житлофонду. Але через нестачу фінансування їх всі довелося згорнути. Також виникали і юридичні складності. Наприклад, у разі знесення старого будинку необхідно отримати 100% згоди мешканців, чого, як показала практика, досягти дуже важко.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

79

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом