Іпотечна ставка для вторинного ринку знизилася на 1,5%

В Україні за дев'ять місяців цього року середньоефективна іпотечна ставка знизилася на вторинному ринку нерухомості на 1,5 п.п. та у вересні склала 13,6%.

Про це повідомили у пресслужбі Національного банку України.

Усього за дев'ять місяців 2021 року банки видали 7,5 тисячі кредитів, загальна сума яких перевищила 6 млрд гривень. При цьому лише у вересні українці оформили 943 іпотечні кредити – на 812 млн грн.

У НБУ наголосили, що порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість оформлених іпотечних договорів зросла у 2 рази, а загальна сума зросла у 2,7 раза.

Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості зберігають домінантні позиції: їхня частка у вересні склала 88% від кількості та 86% від обсягу всіх виданих іпотечних кредитів.

Так, у вересні середня сума кредиту склала 861 тисячу гривень. Вона виявилася меншою, ніж у серпні. У Нацбанку вважають, що це сталося внаслідок активізації кредитування в регіонах та зменшення середньої суми договору у Києві.

Щодо середньоефективної ставки, у вересні вона знизилася на 0,3% до 15,4% для первинного ринку та на 1,5% до 13,6% - для вторинного.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, українські банки, які працюють з державною програмою "Доступна іпотека 7%", станом на 11 листопада вже видали 1059 кредитів. Загальна сума виданих іпотечних кредитів становила майже 917 млн. гривень. Тут також українці переважно оформлюють кредити на купівлю житла на вторинному ринку.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

64

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом