Глава ДІАМ відкрито зізнався у лобіюванні інтересів забудовників

Завдання Держінспекції архітектури та містобудування – спростити життя забудовникам. Про це зізнався глава ДІАМ Семен Кривонос в інтерв'ю Економічній правді.

Він не став спростовувати твердження журналістів про те, що до всіх сфер влади потрапили лобісти забудовників, які діють виключно на користь будівельного бізнесу. Мало того, глава ДІАМ вважає "абсолютно нормальним спрощувати життя" цим компаніям.

"Я вважаю, що лобіювати їхні інтереси – це велика честь та правильний напрямок діяльності органу, тому що це сприяння розвитку бізнесу та зменшенню тіньової складової. До того ж будівництво є драйвером економіки", - висловив свою думку Кривонос.

Він похвалився, що роботу підконтрольного йому органу позитивно оцінили невеликі будівельні компанії, зокрема, за впровадження е-системи. "Ми за добу здійснюємо реєстрацію всіх поданих повідомлень про клас наслідків СС1. 20% заяв система реєструє автоматично", - заявив глава ДІАМ.

Водночас, усі порушення висотності та щільності забудови, безпорадність держави у врегулюванні конфліктів між мешканцями та забудовниками пов'язані на думку Кривоноса у недосконалості законодавчої бази, яка напрацьовувалася ще за часів корумпованої ДАБІ.

Однак, коментуючи видачу інспекцією сертифіката готовності скандальному ЖК Варшавський плюс, де перевищено висотність будинків та щільність забудови, Кривоніс спочатку згадав, що дозвіл на виконання будівельних робіт видавався ще у 2017 році Держархбудінспекцією. Потім він заявив, що проєктну документацію по об'єкту було скориговано з урахуванням нових містобудів, виданих відповідним департаментом КМДА у 2018 році. З усім тим, за результатами виїзного огляду, ДІАМ все ж таки чомусь вирішила видати сертифікат готовності.

Наголосимо, що згадана вище наявність будівельного лобі в органах влади загрожує, наприклад, масштабною забудовою Мінського масиву у Києві. Так, всупереч Генплану Київрадою було прийнято детальний план територій, що передбачає забудову мікрорайону, при цьому не передбачається належного розвитку інфраструктури.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, Департамент містобудування КМДА вже видав містобуди на забудову ділянок агрокомбінату "Пуща Водиця" на території масиву. За розробкою ДПТ стоїть афілійована з корпорацією Stolitsa Group компанія Датоліт. Як і у "Столиці", бенефіціар тут Владислава Молчанова. Скандальний ЖК Варшавський плюс також будувала Stolitsa Group. Тому сподіватися, що у забудовника тут виникнуть хоч якісь проблеми, попри весь абсурд, годі й говорити.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

136

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом