ФДМ продає у Києві землі під забудову в 10 разів нижче за ринкову ціну

Фонд держмайна оголосив про проведення двох аукціонів із продажу майнових комплексів держпідприємства "Укроборонресури" та заводу "Електронмаш". Торги мають відбутися на майданчику "Прозоро.Продажі".

Як повідомляють "Наші гроші", так на аукціон виставлений завод "Електромаш" із земельною ділянкою в 13 гектарів по вулиці Кільцева дорога, 4. Лот оцінили у 33 млн гривень, що становить $630 за сотку. Торги мали відбутися 21 лютого, але аукціон скасували без оголошення причин. Наступні торги призначили на 17 березня.

Відомо, що до вторгнення російських агресорів завод намагалися тричі продати, але безрезультатно. Щоразу на торгах ціна злітала у кілька разів. Вперше ТОВ "Лортен груп" виграло з ціною 970 млн грн, вдруге ТОВ "Український імідж" із ціною 430 млн грн. Однак обидва рази з різних причин переможці не укладали угоди з ФДМУ на остаточне придбання заводу. При цьому попередні торги пройшли за курсу гривні 27 за долар, а зараз він сягає позначки у 40.

Також оголошено і досі не скасовано аукціон на єдиний майновий комплекс держпідприємства "Укроборонресурси" за адресою Саперно-Слобідський проїзд, 3. Це складські логістичні комплекси площею понад 4 га. Стартова ціна аукціону становить 18 млн грн, що відповідає $1056 за сотку. Торги за системою "англійський аукціон" заплановано на 7 березня. Фонд держмайна зазначає, що щодо цього об'єкта відсутні обтяження.

Видання зазначає, що ціни на ці ділянки суттєво занижені. Наприклад, у районі метро "Теремки" продається ділянка площею понад 1 гектар за 47 млн грн, що відповідає $9 273 за сотку, а на Столичному шосе за $1,9 млн продається майже півтора гектара, що відповідає $14 тисяч за сотку.

Своєю чергою керівництво ФДМ пояснило, що низькі стартові ціни через воєнний стан. Мовляв, під час вторгнення законодавство змінили так, що майно на аукціони вже не можна виставляти за оцінною вартістю, а лише за балансовою, яка, зазвичай, нижча. Таким чином, "Електронмаш" цього разу виставили на продаж за 33 млн грн, а до вторгнення стартова ціна становила 66 млн грн. Також у ФДМ очікують, що завдяки конкуренції ціна зросте.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше за безцінь продали головний актив банку "Аркада" – його офіс біля станції метро Хрещатик у центрі Києва. Найвищу ставку в 351 млн гривень запропонувала компанія "Системойлінженерінг". Приблизно квадратний метр офісу коштував приватній фірмі 700 доларів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

78

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом