Експерти помітили відновлення на ринку офісної нерухомості

У Києві почав відновлюватися ринок офісної нерухомості, зросла кількість запитів та угод з боку IT-компаній, некомерційних та міжнародних фірм.

Про це повідомили сервіс оренди або купівлі офісів allbc, повідомляє Інтерфакс-Україна .

За даними аналітиків, минулого року багато бізнес-центрів намагалися за будь-яку ціну зберегти орендарів, пропонуючи їм вигідні умови. Основне завдання було пережити зиму, дозволяючи орендарям платити лише за комунальні послуги. Ситуація з блекаутами трохи змінила настрої на ринку, оскільки великою популярністю почали користуватися коворкінги з інтернетом та генераторами. Проте вже в січні, коли все стабілізувалося і багато хто вирішив питання з побутовими електростанціями, ситуація повернулася до попередніх показників.

Втім, останніми місяцями спостерігається позитивний тренд: багато IT-компаній, які релокувались на Західну Україну, почали повертатися додому до Києва. Також запити надходили від некомерційних та міжнародних організацій. Основний запит орендарів та угод спостерігався на формат площею близько 200 кв. м. Як правило, це середній бізнес, який пристосовується до поточних умов або оптимізує площу.

Незважаючи на війну, є й угоди на ринку купівлі-продажу офісних приміщень і будівель. На ринку є покупці, які зазвичай приходять з пропозицією дисконту від 30% до 50%. Закордонні інвестори, які вірять у перемогу, вже починають придивлятися до купівлі відповідної нерухомості.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, на ринку орендної офісної нерухомості минулого року було зафіксовано сильний спад, який становив 22% від показників 2021 року. Досить непроста ситуація над ринком склалася через тривалості і інтенсивності військових дій. Разом з тим, багато гравців вибрали єдину стратегію – продовжувати працювати у складних умовах, дотримуючись вичікувальної тактики щодо довгострокових рішень.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

63

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом