Девелопери розповіли, що впливає на ціноутворення квадратного метра житла

Команда Нерухомі 05.03.2024 19:34 PR матеріал

2 хв

Сьогодні середня ціна квадратного метру в столичному бізнес-сегменті становить від $1600. Про це повідомила експертка ринку нерухомості, керівниця департаменту продажів девелоперської компанії Greenville Kyiv Сусанна Караханян, розповіли порталу НЕРУХОМІ у пресслужбі забудовника.

Вона назвала базові фактори, які сукупно впливають на ціноутворення на первинному ринку. Серед них експерт виділяє наступні. 

Собівартість. Через війну собівартість подекуди виросла на 40-50%. Ускладнилися логістика та постачання, оперативно-виробничі процеси, виросли в ціні будівельні матеріали та сама вартість робіт. Впливає також дефіцит кваліфікованих будівельників, який з кожним місяцем все більш відчутний. 

Класифікація. Житлові комплекси поділяються на сегменти (економ, комфорт, бізнес, преміум) і саме від цього залежить якість та ціна матеріалів. У ціноутворення закладається також вартість будівельних матеріалів, впроваджені інженерно-технічні та архітектурні рішення, сама технологія будівництва. Так, монолітно-каркасна конструкція, як правило, на 25-30% дорожча за цегляну.   

Локація. Розташування житлового комплексу впливає на ціну квадратного метру. Від близькості до метро, особливостей району, відстані до міського центру залежить і вартість. 

"Також важлива інфраструктурна наповненість: наявність магазинів, кафе, спортзалів, дитячих садочків, аптек, лікарень, ТРЦ тощо. Все це закладається в вартість квадратного метра. В автономних житлових комплексах типу "місто в місті" ціни також вищі", - підкреслила Караханян. 

Вартість землі. Чим дорожча земельна ділянка, на якій будують ЖК, тим ціна квартири у ньому буде вищою. Зрозуміло, що земельна ділянка в центральній частині міста буде кратно дорожчою, ніж на околицях чи в передмісті.  

Кількість поверхів. Зазвичай, клієнти обирають поверх за власним смаком. Проте є певні загальні тенденції. Наприклад, на перших чи останніх поверхах квартири зазвичай дешевші ніж на середніх. 

"З початком повномасштабної війни перестали користуватися попитом останні поверхи - люди бояться обстрілів. А під час відключень електроенергії не хочуть високо підніматися по сходах. Зараз намагаються обирати до 8 поверха", - зазначила представниця компанії Greenville. 

Планування. За словами Караханян, в бізнес-сегменті сьогодні покупці віддають перевагу раціональним плануванням, в основі яких функціональність, зручність та оптимальне використання вільного простору. 

Стадія готовності. На ранніх етапах будівництва квартири дешевші, ніж на завершальних чи в готовому будинку. Але війна внесла свої корективи. У період турбулентності клієнти не ризикують інвестувати на ранніх стадіях (чи на котловані). Зараз більше обирають готове житло, не під прибуток, а для себе і родини. 

У Greenville наголошують, що у цьому році вартість квадратного метра буде поступово зростати. Це не торкнеться прифронтових регіонів, але в Києві, на Київщині та в західних областях тенденція очікується саме така.
 

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

1.2т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом