Дефіцит житла та криза ринку: що чекає будівництво у майбутньому

Збільшення облікової ставки НБУ до 25% може поставити хрест на розвитку всіх програм кредитування як для забудовників, так і для звичайних інвесторів. Також негативно для ринку позначиться й зростання собівартості будівництва.

Про це розповів співзасновник INSPI Development Володимир Семенцов, повідомили порталу НЕРУХОМІ у пресслужбі девелопера.

За прогнозами експерта, у другій половині цього року навряд чи слід очікувати на відновлення платоспроможного попиту. До того ж негативно на плани забудовників може позначитися відсутність кредитування. В умовах дефіциту коштів вони будуть змушені призупинити зведення переважної більшості своїх об'єктів. Максимальні зусилля докладуть лише на завершення практично готових житлових комплексів. Таким чином ситуація загрожує перерости у велику кризу недобудов, у зоні ризику виявляться дрібні, середні та навіть деякі великі будівельні компанії.

Зупинка багатьох будівель, велика кількість знищених будинків, міграційні процеси, зростання вартості будівельних матеріалів та дефіцит робочої сили, за словами Семенцова, – основні фактори, які вплинуть на скорочення обсягів будівництва. І за його прогнозом, вже у 2023 році Україна зіткнеться із суттєвим дефіцитом готового житла.

Що буде із собівартістю будівництва

Собівартість будівництва вже зросла на 20% від початку війни, розповів керуючий партнер PRO-GROUP Development Віталій Прохор.

Він зазначив, що у компанії очікували, що на тлі війни основний попит буде на квартири у готових будинках та на квартири з ремонтом. Проте зріз угод на травень показав, що лише 30% цікавить покупка у готовому та заселеному будинку, 50% обирають квартири у будинках, які будуть введені в експлуатацію через два-чотири місяці, а 20% готові інвестувати у проєкти, термін здачі в експлуатацію яких заплановано на початок наступного року.

Своєю чергою Володимир Семенцов вважає, що сьогодні вкрай важко об'єктивно скласти вартість квадратного метра і відповідно прибуток девелоперів. Відомо, що ціни на будматеріали за час війни зросли в середньому на 15-20% і не виключено, що незабаром вони підростуть ще як мінімум на 10%. Він зазначив, що зростання вартості будівельних матеріалів на 15-20% теоретично додає до вартості квадратного метра, залежно від обсягів та складності будівництва, у середньому від 5% до 10%.

На думку експертів, зупинка багатьох будівель, велика кількість знищених будинків, міграційні процеси, зростання вартості будівельних матеріалів та дефіцит робочої сили, одні з найголовніших факторів, що призведуть до скорочення обсягів будівництва. "Тепер можна говорити, що первинний ринок перебуває в стадії "хірургічного" перезавантаження", - наголосив Семенцов.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше президент Київміськбуду Ігор Кушнір розповідав, що продажі квартир впали на 85%. У день забудовнику вдається продати лише 3 квартири. До війни компанія продавала в середньому по 20 квартир на день. Проблеми виникли й з робочою силою, на будмайданчики вдалося повернути лише 5% будівельників, тому компанія не може відновити будівництво на всіх об'єктах.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

127

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом