Данія допоможе вирішити питання з доступним житлом в Україні

У Данії створили Фонд "Українське житло для всіх", який розробляє концепцію доступного орендного житла в Україні за поширеною датською некомерційною моделлю. Про це повідомляє "Хмарочос".

Основний принцип некомерційного житла у Данії – його доступність незалежно від доходу, соціального статусу чи віку. Орендна плата у соціальному житлі значно нижча за ринкову та фіксовану. Громадяни подають заявки, реєструючись у списках очікування.

Дохід від оренди йде на спільне утримання будинку, а також реінвестується у нове будівництво у тій самій системі. Мешканці відіграють ключову роль у прийнятті рішень та впливають на умови проживання та спільне утримання житла.

Ця модель ефективно працює у Данії вже понад сто років. Організації, які володіють будинками, забезпечують житлом один мільйон людей – це шоста частина населення. Йдеться про 500 тисяч будинків.

Група фахівців, до якої входять архітектори (зокрема з Henning Larsen Architects/Rambøll), юристи, колишні політики (такі, як колишній мер Копенгагена Франк Єнсен) тощо, вирішили поділитися досвідом з українцями на тлі руйнувань, спричинених російською агресією .

"Під час відновлення країни з'являється можливість зробити деякі речі краще, ніж раніше. Наприклад, створити соціально і економічно стійкіший ринок житла, що орендується, на якому є місце для всіх верств населення. І де доходи від оренди йдуть на ще більш доступне житло", - заявив гендиректор Данської федерації некомерційного житла Бент Мадсен.

Проєкт зосереджений на розробці концепції та діалогу з українськими муніципалітетами. Далі планують реалізувати три пілотні проєкти спільно з українськими партнерами.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, бельгійське державне агентство з розвитку Enabel розпочинає системну співпрацю з Україною у проектах відновлення критичної та соціальної інфраструктури.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

761

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом