Чим загрожує китайська криза будівельному ринку України: коментар АСНУ

Криза, яка спіткала китайський будівельний ринок, навряд чи матиме прямий вплив на український.

Про це заявив президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта, передає UBR.ua.

За його словами, українські девелоперські компанії поки не вийшли на той рівень, щоб залучати інвестиції шляхом випуску або розміщення облігацій на зовнішніх ринках. При цьому зростання цін на житло в Україні відповідає купівельній спроможності, зауважив Піта.

Деякі будівельні компанії ще в 2008-09 роках заявили про вихід на міжнародні фондові ринки, але всі вони не змогли пережити кризу, яка спіткала країну у ті часи, та збанкрутували.

Крім того, придбання житла здійснюється як правило за власні кошти покупців з незначним залученням коштів шляхом отримання розстрочки від забудовника або іпотечного кредиту, що робить будівельний ринок України відносно захищеним від китайської кризи.

В АФНУ зазначили, що останнім часом кількість угод на первинному ринку почали скорочувати через зростання цін, що перевищує фінансову можливість покупця. Така тенденція вже проявляється у Львові, є ймовірність, що пошириться і в інших регіонах.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, найбільшим китайським забудовникам понизили рейтинги на тлі кризи, що розвивається в будівельній галузі Піднебесної. Будівельний ринок займає близько 28% ВВП країни. Ситуація небезпечна для світової економіки тим, що це відіб'ється на поставках сировини в Китай. А як відомо, Україна експортує туди велику частину своєї руди.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

92

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом