Будівництво так і не змогло відновитись в Україні. Звіт НБУ

В Україні підприємства всіх секторів економіки поступово відновлюють свою активність, окрім будівництва.

Про це йдеться у звіті Національного банку України.

Серед факторів, що стримують будівництво – дефіцит електроенергії, зростання собівартості продукції, через закупівлю альтернативних джерел енергії та палива, низький споживчий попит. Також не варто забувати й про сезонний стримуючий фактор.

Зважаючи на вище зазначені обставини, багато учасників ринку прогнозують зниження обсягів будівництва і відповідно продажів, товарообігу. Водночас респонденти очікують на зменшення обсягів нових замовлень, а також обсягів закупівель сировини та матеріалів. Посилилися негативні очікування на обсяги виконаних будівельних робіт. Респонденти вказали на погіршення доступності підрядників. У секторі також очікується суттєве скорочення загальної чисельності працівників

На тлі високих цін постачальників та вартості послуг підрядників залишаються високими очікування щодо цін на первинну нерухомість.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, торік було введено в експлуатацію 7,1 млн квадратних метрів житла, що на 38% менше від показників 2021 року. Щоб стимулювати попит на ринку нерухомості, держава запустила пільгову програму "Оселя". За даними Укрфінжитла, станом на лютий 2023 року вже видано кредитів на 1,2 млрд грн. Житло придбали 873 українські родини, здебільшого це були військовослужбовці та співробітники правоохоронних органів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

116

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом