Будівництво розв'язки на Шулявці "з'їло" ще понад 100 млн бюджетних коштів

Комунальне підприємство "Дирекція будівництва дорожньо-транспортних споруд" 15 листопада перерахувало Першому київському машинобудівному заводу (колишньому заводу "Більшовик") 112,9 млн гривень як відшкодування вартості викупної ціни за цех №5, на місці якого влада Києва хоче облаштувати переїзд на Шулявському шляхопроводі.

Про це повідомляє "Київвлада", посилаючись на дані Єдиного вебпорталу використання публічних коштів. Компенсацію власнику заводу було виплачено в рамках рішення Шостого апеляційного адмінсуду.

Реконструкція розв'язки на Шулявці стартувала через часткове обвалення шляхопроводу у лютому 2017 року. Для відновлення обрали найдорожчий і далеко не найкращий проєкт, який передбачав знесення цеху заводу "Більшовик". Попри весь шквал критики, і наявність об'єктивно найкращих варіантів, столична влада все ж таки не наважилася змінювати проєкт. До будівництва залучили компанію із орбіти скандального забудовника Максима Микитася.

Коли столична влада розпочала реконструкцію Шулявської розв'язки, цех №5 заводу "Більшовик" належав АТ "ПКМЗ", 100% акцій якого знаходилося у власності Фонду держмайна України (ФДМУ).

Після зміни власника позиція АТ "ПКМЗ" щодо продажу цеху №5 заводу "Більшовик" змінилася. У грудні 2021 року представник ТОВ "Дженерал Коммерс" на суді заявив, що його компанія не проти "наявності суспільної необхідності у відчуженні спірного об'єкта нерухомого майна", вважає, що його викупна ціна має бути встановлена на рівні, визначеному в судовій експертизі – 112, 9 млн гривень. Шостий апеляційний адмінсуд так і вирішив.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, аукціон із продажу "Більшовика" відбувся минулого року 27 жовтня. За початкової вартості в 1,4 млрд гривень завод купив консорціум інвесторів у складі компанії UDP (власник – Андрій Іванов) та А Девелопмент (Олексій Баранов), додавши лише 40 млн гривень. Тоді в ЗМІ написали про можливу змову під час торгів.

У свою чергу ДБР взялося за розслідування справи про незаконне відчуження "Більшовика" з держвласності за суттєво заниженими цінами. За даними слідства, винними виявилися двоє приватних оцінювачів, яким вже повідомили про підозру. У ГБР повідомили, що реальна вартість заводу "Більшовик" – близько 4,5 млрд. гривень. Однак у ході аукціону його продали за значно меншу вартість – 1,43 млрд. гривень. Слідство з'ясувало, що реалізація підприємства відбулася на підставі підробленого звіту, в якому було перекручені цифри щодо оцінки майна.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

52

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом