Будівельний ринок зіткнувся з гострою нестачею робочої сили

Будівельний ринок зіткнувся з нестачею робочої сили, що може зрештою позначитися на якості самого будівництва. Про це повідомили забудовники, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зокрема, дефіцит професійних кадрів на будмайданчиках деяких забудовників сягає 50%. Цілком логічно, що для подолання цього дефіциту забудовники збільшують заробітну плату робітникам – на 15-25% з весни 2023 року.

Нестача кадрів та збільшення витрат на оплату праці чинять подвійний тиск на девелоперські проєкти: призводять до збільшення термінів будівництва та підвищують їх собівартість. З іншого боку, невисока зацікавленість інвесторів у первинці не дозволяє девелоперам адекватно підняти вартість квадратних метрів, що будуються.

Тому цілком ймовірно, що девелопери почнуть оптимізувати рентабельність бізнесу за рахунок економії якості матеріалів і технологій, що використовуються.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, у жовтні будівельники різко погіршили результати оцінки своєї діяльності. Причина – сезонне скорочення економічної активності, звуження інвестиційного попиту та нестача кваліфікованих кадрів

Як наслідок, після п'яти місяців поспіль оптимістичних оцінок, у жовтні секторальний індекс впав нижче за нейтральний (50,0) – до 44,8.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

434

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом