Банки в три рази наростили видачу іпотечних кредитів – НБУ

Українські банки за п'ять місяців цього року видали по іпотечних кредитах 2,8 млрд гривень, що в три рази більше показників за аналогічний період у 2020 році, а кількість підписаних договорів зросла у 2,5 рази.

Відповідні дані навели у Національному банку України.

Як повідомили в НБУ, всього у травні оформили 843 кредити на покупку житла, загальна сума склала 666,9 млн гривень.

Драйвером ринку традиційно виступає вторинний ринок. У травні його перевага склала 89%, за п'ять місяців – 87%. Середній розмір кредиту у травні виріс до 791 тисячі гривень.

Варто також зазначити, що в травні знизилася середньоефективна ставка іпотечних кредитів відразу у двох сегментах. Для первинного ринку зниження було більш помітним – з 17,04% у квітні до 15,7% в травні. Водночас для вторинного зниження було практично непомітним: з 13,5% в квітні до 13,4% у травні.

"Помітне зниження вартості кредитів на первинному ринку у травні відбулося через зменшення частки в нових видачих на ринку одного з активних в іпотечному кредитуванні банків, який пропонує позичальникам порівняно високу ефективну процентну ставку", – прокоментували зниження ставок в НБУ, додавши, що головним чином кредити роздають 5 банків, на їх частку припадає 90% ринку.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за даними ріелторів вартість житла на первинному ринку в Україні у першому півріччі зросла в середньому на 15-18%, на вторинному – на 7-10%. Одним з чинників зростання на ринку експерти назвали розвиток іпотеки.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

51

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом