Банки суттєво наростили видачу іпотечних кредитів – НБУ

В Україні банки за перше півріччя цього року наростили видачу іпотечних кредитів у порівнянні з таким же періодом минулого року.

Про це йдеться у повідомленні Нацбанку України.

Згідно з отриманими даними, у червні банки видали 955 іпотечних кредитів (на 774,6 млн гривень), за другий квартал – 2839 кредитів (на 2,3 млрд гривень), а за півріччя – 4652 кредита (на 3,6 млрд гривень). Якщо порівнювати з першим півріччям, то в 2021 році кількість укладених угод зросла у 2,5 рази, а загальна сума зросла у 3,4 рази.

При цьому українці традиційно залучають кредити для купівлі житла на вторинному ринку, домінування якого над первинним зросло до 90%.

У НБУ зазначили, що середньоефективна ставка для первинного ринку житла склала 17,3% і для вторинного – 13,2%. У другому кварталі ставки незначно знизилися для первинного ринку на 0,1 пункт і для вторинного – на 0,7 пункти.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, умови державної програми "Доступна іпотека 7%" будуть переглянуті. Це стосується "віку" нерухомості і мінімального внеску.

Станом на червень банки уклали в рамках держпрограми 386 договорів на загальну суму в 326 млн гривень.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

45

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом