Банки розрахують кредитні ризики об'єктів незавершеного будівництва

Нацбанк своєю ухвалою від 5 жовтня включив об'єкти незавершеного будівництва та майбутні об'єкти нерухомості до переліку забезпечення для розрахунку розміру кредитного ризику.

Про це повідомили у пресслужбі регулятора.

Так, включення таких об'єктів до переліку передбачено протягом трьох років від початку виконання будівельних робіт. Також передбачаються умови, за якими фінустанови матимуть змогу враховувати вартість недобудованих об'єктів при розрахунку розмірів кредитних ризиків.

Зокрема, на початкових етапах облік вартості об'єктів незавершеного будівництва згідно з документом здійснюватиметься з коефіцієнтом ліквідності 0,5. Згодом розмір коефіцієнта може змінюватись залежно від практичного досвіду банку з таким видом забезпечення та накопичених статистичних даних.

Також уточнено порядок визначення розрахунку розміру кредитного ризику за іпотечними кредитами боржників, які опинилися на тимчасово окупованих російськими військами українських територіях, зокрема після 24 лютого.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, депутати 15 серпня ухвалили у другому читанні законопроєкт №5091 про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому. Експерти НЕРУХОМІ підготували детальний огляд основних положень Закону, який активно піарять окремі політичні діячі та критикує громадськість.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

87

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом