Аудитори знайшли порушень у КП "Спецжитлофонд" на 70 млн гривень

Департамент внутрішнього фінконтролю та аудиту КМДА оприлюднив результати позапланової перевірки господарської діяльності комунального підприємства "Спецжилфонд" та виявив порушень на суму понад 70 млн гривень.

В рамках аудиту, ревізія перевірила діяльність комунальників у період з 2020 по 2021 рік, під час перевірки було встановлено факти різних фінансових порушень на загальну суму 70,4 млн. гривень. З них 6,8 млн гривень – втрати підприємства, 59,6 млн гривень – порушення з ризиком втрат та 4 млн гривень – порушення без ризику втрат. Також під час перевірки встановили факти неефективного використання "Спецжитлофондом" майна та коштів на суму 19,4 млн гривень, передає " Київвлада ".

Так, за інформацією аудиторів, на підприємстві існує ризик втрати 58,4 млн гривень через дебіторську заборгованість на вказану суму. Вона утворилася внаслідок того, що "Спецжитлофонд" не забезпечив "належний контроль за дотриманням підрядними організаціями граничних термінів використання авансів, отриманих на виконання будівельних робіт, та своєчасного повернення невикористаних сум авансу". Тобто, підрядники брали у цього КП кошти, але не використовували їх так, як це було передбачено відповідними договорами. Крім того, на думку ревізорів, підприємством недостатньо застосовувалися заходи впливу на таких боржників-підрядників у вигляді претензійно-позовної роботи – ймовірно, йдеться про те, що керівництво "Спецжитлофонду" не дуже охоче судилося з такими порушниками.

Також аудитори мають питання до того, яким чином зазначене КП проводило в системі Prozorro тендери із залучення підрядників будівельних робіт.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, раніше аудитори розкритикували Департамент містобудування та архітектури Київської міської держадміністрації за численні порушення при наданні містобудівних умов та обмежень.

Зокрема, відомство головного архітектора столиці Олександра Свистунова в 2018-2021 роках створило корупційні ризики, надаючи ГУО фактично без встановлення обмежень для забудови, відмовляли іншим замовникам в аналогічних ситуаціях, ігнорували і функціональне призначення земельних ділянок, зловживали схемою. цим незаконне будівництво ЖК, тримали в таємниці процедуру отримання градусової.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

82

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом