Архітектори вимагають відновити доступ до е-системи

Архітектори звернулися до влади з вимогою поновити доступ до Єдиної державної системи у сфері будівництва.

Про це заявив президент Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський під час пресконференції, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, з середини літа архітекторам заблокували доступ до е-системи, що по суті в сьогоднішній час їх позбавляє роботи.

"Перед стартом будівництва архітектор має викласти в е-систему свій проєкт і завірити його своїм підписом. Ця процедура супроводжується валідацією, підтвердженням дійсності його сертифікату", - наголосив Чижевський.

Він також заявив, що е-будівництво як частина програми "Дія", як виявилося, є елементом корупції. "Хтось дозволяє собі мати окремий канальчик та керувати цією частиною реєстру. Причому нічого в публічній сфері не відбувається – оголошення про відключення (архітекторів) не було, наші звернення до міністерства залишаються без відповіді", - повідомив Чижевський.

Своєю чергою заступник голови НСАУ Анна Кірій заявила, що згідно з наказом Мінрегіону було продовжено делеговані повноваження трьом із чотирьох саморегулівних організацій на час воєнних дій.

"Наказ показує, що влада має розуміння необхідності, щоб на час військових дій робота не зупинялася на будмайданчиках, щоб була можливість підпису в електронному реєстрі у всіх. Крім архітекторів" – каже Кирій.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, порядок ведення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва було змінено, відповідне рішення було ухвалено Кабінетом міністрів на засіданні 27 серпня.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

79

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом