Реформування ДАБІ: Офіс простих рішень та результатів презентував ідеї

Контроль на аутсорсинг, скасування детального плану території, громадський контроль за самочинними будівництвами, захист прав інвесторів – такі ідеї стосовно реформи ДАБІ запропонували експерти Офісу простих рішень та результатів під час круглого столу в Конфедерації будівельників України у середу, 22 липня.

Так, за участі нардепів, забудовників, громадських організацій та експертів галузі було презентовано низку наступних пропозицій.

В частині містобудівної документації:

  • скасування поняття "детального плану території" та визначення містобудівного кадастру, як єдиного джерела містобудівної інформації;

  • витяг з містобудівного кадастру буде слугувати містобудівними умовами та обмеженнями;

  • розподіл потужностей інженерних мереж, якщо наявні вільні потужності – отримання технічних умов. При цьому отримання всіх ТУ, крім газопостачання, має здійснюється до прийняття в експлуатацію об'єкта будівництва;

  • визначення гранично допустимої висотності забудови на основі відкритих даних розрахунку висотності Державіаслужби.

У сфері містобудівного контролю:

  • контроль за об'єктами, що відносяться до СС2 та СС3, здійснюють уповноважені особи, які внесені до реєстру осіб, що здійснюють містобудівний контроль та перевіряють весь процес будівництва. За уповноваженими особами здійснюється державний нагляд;

  • за об'єктами СС3, що відносяться до об'єктів підвищеної небезпеки, контроль здійснює центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері містобудування;

  • за об'єктами самочинного будівництва контроль здійснюють виконавчі органи сільських, селищних, міських рад;

  • відсутність здійснення контролю державних органів та уповноважених осіб за об'єктами, що належать до незначних наслідків – СС1;

  • впровадження громадського контролю за самочинним будівництвом та порушенням висотності. Тобто даний вид контролю має визначений предмет перевірки.

Також нововеденням може стати запровадження можливості здійснення будівництва за Єврокодами, що можуть застосовуватись без імплементації у законодавство, враховуючи, що будівництво відповідно до чинних ДБН, які протирічать один одному, ускладнюють процес проектування.

Щодо захисту інвесторів була підтримана концепція з реєстрації продавцем права власності на об'єкт будівництва. Наразі ця концепція широко обговорюється для можливості впровадження її в українське законодавство.

Варто зазначити, що запропонована система повного реформування системи контролю є альтернативною концепцію законопроектів “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування” № 3875 та “Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері містобудування” № 3876 від 16.07.2020, що були запропоновані Урядом.

Конфедерація Будівельників України висловила підтримку прогресивним ідеям для подальшого обговорення з метою надання пропозицій задля удосконалення системи в містобудівній сфері.

Команда експертів НЕРУХОМІ слідкує за законодавчими змінами та процесом реформування будівельної галузі. Читайте свіжі новини про будівництво та про ринок нерухомості на нашому ресурсі!

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

59

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом