Реформа в будівельній галузі в Україні та Британії: у чому головні відмінності

Великобританія, як і Україна, зараз активно проводить реформу містобудівної галузі, однак підходи і методи британців кардинально відрізняються від українських.

Про це йдеться в статті, опублікованій в телеграм-каналі "Без ДАБІ".

Як зазначають автори, британський прем'єр Борис Джонсон вирішив радикально підійти до реформування будівництва, побудувавши з нуля всю галузь. Такі методи обумовлені зростаючим попитом населення країни на об'єкти нерухомості та збільшенням інвестицій у будівельну сферу.

Так, на обговорення громадськості було винесено проєкт реформи, який передбачає введення зоннінгу (трьох категорій забудовуються територій):

  • зона росту і розвитку;

  • зона оновлення (відновлення);

  • зона захисту, на які містобудівна документація видаватиметься автоматично – в першому випадку, обмежено – у другому і не буде видаватися – в третьому.

З огляду на радикалізм змін, Великобританія, проте, вирішила традиційно дотримуватися консервативного методу підходу до реформування. Перш за все влада поцікавилася думкою громадськості та професіоналів – Королівського інституту британських архітекторів.

"Адже перевірений століттями механізм державного управління Англії передбачає попереднє вивчення та аналіз всіх авторитетних думок до запуску процедури реформування тієї чи іншої сфери суспільних відносин", – пишуть автори.

Водночас, як наголошується в статті, для впровадження будівельної реформи в Україні знадобилося лише "волевиявлення" глави комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрія Клочка. У підсумку Кабмін прийняв рішення ліквідувати ДАБІ та створив два непрацюючих органи ДІМУ та ДССМУ, які не передбачені законом. Тепер постанова Кабміну оскаржується ГО "Мінбуд" у суді.

Пропустивши етап громадських слухань, Україна отримала два нефункціонуючих органи держархбудконтролю, а також ліквідовану ДАБІ, яка досі продовжує працювати. Як наслідок цього, в Україні значно зросла корупція і підскочила статистика незаконних будівництв, що призвело до знищення багатьох пам'яток архітектури.

Як пишуть у статті, сьогодні реформатор Андрій Клочко "повністю зник з інформаційного поля, надавши природному ходу подій вирішити долю Програми".

"Якщо Україна, підійшла впритул до 30-річного ювілею своєї незалежності і весь час прагне до європейських цінностей, то пора вже переходити від відвертої азіатчини до цивілізованого механізму проведення реформ", – резюмували автори матеріалу.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

61

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом