Реформа містобудування: у законопроєкті залишать скандальну норму

Законопроєкт №5655, який стосується реформи містобудування, на друге читання винесуть уже у березні. При цьому норма, проти якої протестували архітектори, залишиться у документі.

Про це розповіла голова координаційної ради з проблемних питань у будівництві Олена Шуляк, передає "Інтерфакс-Україна".

За її словами, перший парламентський тиждень починається з 25 січня, тому розгляд та ухвалення законопроєкту має відбутися вже наприкінці березня. А вже після нього нардепи розглянуть і інші законопроєкти: №5656 та №5877. Вони запроваджують систему прозорих дозволів на будівництво та кримінальну відповідальність за незаконне будівництво, а також посилюють захист історичних пам'яток.

Відповідно до процедури, повністю реформа містобудування зможе запрацювати після підписання президентом ухвалених у Раді законів. Вони вибудовують нові правила, за якими працюватимуть органи держконтролю та нагляду. За підрахунками Шуляк, Україна житиме за новими правилами вже з 2023 року.

У грудні минулого року профільний комітет розглянув 2779 правок до законопроєкту №5655, і сьогодні документ перебуває на опрацюванні у юруправлінні Верховної Ради. Після зауважень юристів його знову розглянуть у міністерствах.

Депутат також прокоментувала протести архітекторів, які настроєні проти цього проєкту закону. "Нам не зрозуміла така позиція, адже архітектори приватні, а не державні. Також приватними є експертиза та технагляд. Тоді чому введенням в експлуатацію не можуть займатися акредитовані Мінрегіоном приватні компанії з сертифікованими фахівцями в штаті? Невже чиновники краще розуміються на технічних питаннях? що ні", - заявила Шуляк, додавши, що норма, яка дає можливість замовнику самостійно обирати, до кого звертатися у питанні введення об'єкта в експлуатацію, залишається.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, 16 листопада відбулася всеукраїнська акція протесту архітекторів "За справжню містобудівну реформу". Мітингувальники вимагали не допустити ухвалення законопроєкту №5655, який "знищує архітекторів як професію".

Позицію архітекторів підтримали в мерії Левова. Там назвали нонсенсом, коли забудовник звертатиметься до приватних компаній, які здійснюють контроль. Це створить загрозу корупції, упевнені у Львові.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

116

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом