Рада підтримала у першому читанні важливий для реформи містобудування документ

Верховна Рада у середу, 15 грудня, у першому читанні підтримала законопроєкт №5877 про посилення відповідальності за порушення законів у містобудуванні.

Його підтримали 236 народних депутатів за мінімально необхідних 226 голосів. Документ розробив Максим Павлюк у співавторстві з іншими парламентаріями.

За словами заступниці міністра розвитку громад та територій Наталії Козловської, законопроєкт має створити рівні умови для всіх учасників будівельного ринку, він є одним із основних у реформі містобудування.

"Насамперед, йдеться про подолання корупції. Це неможливо зробити без посилення відповідальності. І ухвалений у першому читанні законопроєкт №5877 передбачає "жорсткіші" покарання, здатні мотивувати працювати в рамках законодавчого поля", - зазначила чиновниця.

У свою чергу, одна з авторів Олена Шуляк розповіла, що без цього документа реформа містобудування не зможе відбутися. Вона повідомила, що законопроєкт посилює відповідальність за незаконне захоплення земель історико-культурного призначення, за самовільне будівництво, яке ведеться із порушенням цільового призначення земельної ділянки та інше.

Однак, як раніше повідомляли НЕРУХОМІ, законопроєкт № 5877 викликав неоднозначну реакцію в експертному середовищі. Зокрема, Георгій Могильний розкритикував статтю щодо самовільного будівництва, що призвело до тяжких наслідків для людей та екології (за нею загрожує тюремний термін до 5 років). Експерт порівняв її із статтею Кримінального кодексу, де за схожі порушення передбачено арешт до 15 років. Таким чином, забудовникам зробили навіть знижку, наголосив він.

Юрист Ростислав Кравець зауважив, що документ принесе дисбаланс між гілками влади. Так, на його думку, накладення штрафів та арешт об'єктів будівництва з боку виконавчої влади несе безліч небезпек, оскільки це функція судової.

Також варто зазначити, що рання редакція законопроєкту несла корупційні ризики, які виявило Нацагентсво з протидії корупції. За словами Олени Шуляк, зауваження НАЗК були враховані.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

66

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом